NIJE ZAKLJUČAO MERCEDES PA OSTAO BEZ SKUPOCJENOG MOBITELA

U ponedjeljak, 19. lipnja u ranim poslijepodnevnim satima u Čakovcu, Ulici Rudolfa Steinera, u krugu privatnog poduzeća, nepoznati počinitelj iz otključanog Mercedes Vita, čakovečkih registarskih oznaka, ukrao je mobitel s umetnutom SIM i memorijskom karticom te time 41-godišnjeg vlasnika oštetio za nekoliko tisuća kuna. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Krađe i provale u osobne automobile najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ustanova i sl., i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  U većini slučajeva, provalnici podesnim predmetom provaljuju u unutrašnjost vozila te otuđuju novčanike i dokumente vlasnika i korisnika automobila, novac, audio uređaje, mobitele. Svi takvi predmeti ostavljani su na vidljivom mjestu, a znalo se dogoditi da žrtva u novčaniku pored debitne kartice drži i papirić sa zapisanim PIN-om, čime se lopovu omogućava stjecanje i dodatne koristi podizanjem gotovine na bankomatu.

Kako bi spriječili  provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

POVEĆAJMO SAMOZAŠTITNO PONAŠANJE. KAKO?

 

  • – zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore kada napuštate automobil, pa bilo to i na kratko vrijeme,
  • – zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ako ih imate na vozilu,
  • – ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila – možda vas u tom trenutku promatra potencijalni počinitelj,
  • – ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora te birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna,
  • – ugradite alarm ako imate mogućnosti jer će takav uređaj u većini slučajeva odvratiti provalnika,
  • – u slučaju nestanka ili uočenog oštećenja brave, razbijenog prozora, odnosno drugog oštećenja na vozilu koje bi ukazivalo da je izvršena provala, odmah obavijestite policiju na broj 192.

NE OSTAVLJAJTE STVARI U VOZILU, SVE ŠTO JE VIDLJIVO MAMAC JE ZA PROVALNIKA! 

 

(http://medjimurska.policija.hr, foto: ilustracija)