NASILNA SMRT 74-GODIŠNJAKA, KRAĐE IZ AUTOMOBILA I TRGOVINE

Danas, 19. siječnja u prijepodnevnim satima na Odjelu patologije Županijske bolnice Čakovec izvršena je obdukcija nad mrtvim tijelom starijeg muškarca, koji je u ponedjeljak, 18. siječnja oko 10 sati pronađen u obiteljskoj kući u Donjoj Dubravi, Zagrebačkoj ulici.

Obdukcijom je utvrđeno da se radi o nasilnoj smrti.

Policijski službenici intenzivno nastavljaju daljnja kriminalistička istraživanja kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti vezane uz ovaj događaj.

Na području Policijske uprave međimurske evidentirana su dva kaznena djela krađe:

Između 16. i 18. siječnja u Donjem Kraljevcu, Murskoj ulici, nepoznati počinitelj iz parkiranog nezaključanog osobnog automobila, ukrao je tablet, vrijednosti nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

U subotu, 16. siječnja između 19 i 23 sata u Dragoslavec Bregu, nepoznati je počinitelj u dvorištu obiteljske kuće ušao u nezaključanu garažu, te potom iz također nezaključanog osobnog automobila ukrao novčanik u kojem su se nalazili osobni dokumenti, novac i bankovne kartice. Nakon toga počinitelj je na bankomatu uz pomoć jedne od ukradenih kartica i pripadajućeg PIN broja podigao nekoliko tisuća kuna.

Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Kako bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već samo promjena ponašanja i navika, tako da se ne privlači pažnja počinitelja te da se na njega ne djeluje poticajno.

 

POVEĆAJMO SAMOZAŠTITNO PONAŠANJE. KAKO?

 

  • – zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore na automobilu kad napuštate isti, pa bilo to i na kratko vrijeme;
  • – zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ukoliko ih imate na vozilu;
  • – ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju, te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila – možda potencijalni počinitelj promatra vašu radnju;
  • – ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora, uvijek birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna; 
  • – ugradite alarmni uređaj ukoliko imate mogućnosti, isti će u većini slučajeva odvratiti počinitelja u namjeri;
  • – u slučaju nestanka ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja na vozilu odmah obavijestite policiju na broj 192.

NE OSTAVLJAJTE STVARI U VOZILU, SVE ŠTO JE VIDLJIVO MAMAC JE ZA PROVALNIKA!

 

Ujedno, upozoravamo građane da nikako uz bankovne kartice ne drže i pripadajuće PIN brojeve jer time uvelike olakšavaju počinitelju kaznenog stjecanje dodatne imovinske koristi podizanjem gotovine na bankomatu ili plaćanjem robe u trgovini.

 

U noći s 17. na 18. siječnja u Gardinovcu, nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu mješovitom robom, odakle je ukrao razne vrste cigareta.

Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

(http://medjimurska.policija.hr/, foto: ilustracija)