Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja poznat epilog navijačkih nereda na nogometnoj utakmici u Savskoj Vesi

Zbog protupravnih ponašanja neposredno nakon završetka nogometne utakmice između NK Bratstvo i NK Nedelišće protiv 23 osobe podnijet će se kaznene i prekršajne prijave

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske dovršili su opsežno kriminalističko istraživanje nad nekoliko desetaka osoba vezano za izazivanje navijačkih nereda na nogometnoj utakmici između NK Bratstvo i NK Nedelišće, koja se odigrala u subotu, 27. svibnja u Savskoj Vesi.

Istraživanjem je utvrđeno kako je 23-godišnjak počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede iz Kaznenog zakona, dok su 24-godišnjak, 27-godišnjak te dvojica 20-godišnjaka, dvojica 23-godišnjaka i dvojica 26-godišnjaka, počinili kazneno djelo sudjelovanja u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe iz Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima.

Naime, sumnja se kako su osumnjičenici, kao pripadnici navijačke skupine “Skitnice” iz Nedelišća, u subotu, 27. svibnja oko 19:20 sati na nogometnom igralištu u Savskoj Vesi, neposredno nakon završetka nogometne utakmice između NK Bratstvo i NK Nedelišće (Međimurska Premier liga), sudjelovali u napadu na pripadnike navijačke skupine “Žibeki” iz Savske Vesi, tijekom kojeg je osumnjičeni 23-godišnjak nanio teške tjelesne ozljede 30-godišnjaku.

Protiv devetorice osumnjičenika podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu. Kaznenim zakonom za počinitelja kaznenog djela teške tjelesne ozljede, predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, dok je Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima za počinitelja kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe, predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ujedno, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako je 14 gledatelja tijekom spomenute utakmice počinilo prekršaj iz članka 4. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Deset (10) gledatelja počinilo je prekršaj boravka na športskom natjecanju pod utjecajem alkohola iznad 0,5 promila, dok su četiri (4) gledatelja  počinila prekršaj prikrivanja identiteta (maskiranje lica kapom, maramom ili na neki dr. način). Svih 14 okrivljenika prekršajno će se sankcionirati sukladno odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Za opisane prekršaje zakonodavac je za počinitelje predvidio novčanu kaznu u iznosu od 260 do 1990 eura.

Za sve počinitelje kaznenih djela i prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, prilikom podnošenja kaznenih i prekršajnih prijava predložit će se izricanje zaštitnih mjera zabrane prisustvovanja nogometnih utakmicama NK Nedelišće s obvezom javljanja u nadležnu policijsku postaju.

Također, disciplinski sudac Međimurskog nogometnog saveza zbog slabe organizacije spomenute utakmice novčanom kaznom u iznosu od 300 eura kaznio je NK Bratstvo, dok je zbog događaja po završetku utakmice novčanom kaznom u iznosu od 800 eura kaznio NK Nedelišće.

(PU međimurska, foto: ilustracija)