NA DRUŠTVENIM MREŽAMA SE KRADE NOVAC, NA POLJIMA GRAH, A BICIKLISTI I DALJE STRADAVAJU

Obavještavamo građane kako je PU međimurska u posljednje vrijeme zaprimila nekoliko prijava građana koji su oštećeni kaznenih djelima prijevara putem društvenih mreža.

 

Tijekom srijede, 27. srpnja putem jedne od društvenih mreža 43-godišnjakinja zaprimila je zamolbu za novčanom pomoći od osobe koja se predstavila imenom i prezimenom njene prijateljice (lažni profil). Oštećena nije posumnjala u autentičnost tražitelja pomoći te je putem Interneta kupila nekoliko bonova („paysafe card”) u iznosu od 500 kuna s namjerom da pomogne svojoj prijateljici. Nakon toga putem društvene mreže prevarantu je poslala fotografiju bonova. Pošto je zatražena da pošalje još jedan bon, putem telefona kontaktirala je prijateljicu koja joj je objasnila da nije u novčanim problemima i da ju nije zatražila da joj pošalje bonove. Shvativši da je prevarena o cjelokupnom događaju obavijestila je policiju.

Savjetujemo građane da ne nasjedaju na razne zamolbe za pružanjem novčane pomoći koje su im upućene putem mailova, odnosno društvenih mreža. Svakako prije nego odluče pomoći svojim prijateljima ili rođacima, neka ih kontaktiraju i uvjere se dali im je pomoć stvarno potrebna, kako ne bi postali žrtve prevaranata.

U četvrtak, 28. srpnja između 10.30 i 18.30 sati u poljskom predjelu zvanom „Gruntiče“, nedaleko Orehovice, nepoznati počinitelj ili više njih ukrao je stotinjak kilograma graha „Trešnjevca“, čime je 35-godišnjem vlasniku nanio štetu od nekoliko stotina kuna.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su krađu počinili 38-godišnjak i dvojica maloljetnika.

U četvrtak, 28. srpnja u 15 sati i 30 minuta u Podturnu na raskršću Čakovečke i Ulice Vladimira Nazora dogodila se prometna nesreća u kojoj teško ozlijeđen biciklist. Upravljajući biciklom pod utjecajem alkohola, 66-godišnjak prilikom ulaska u raskršće nije poštivao prednost prolaska zbog čega je osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka na njega naletio 53-godišnji vozač. Nakon udara došlo je do prevrtanja bicikla i pada vozača na kolnik, dok je osobni automobil sišao izvan kolnika, gdje je udario u smjerokazni stupić.

O prometnoj nesreći dostavit će se izvješće nadležnom državnom odvjetniku, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto: ilustracija)