MEĐIMURCE PLJAČKAJU I PUTEM INTERNETA

Policijski službenici Policijske postaje Štrigova dovršili su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom s područja Zadarske županije zbog osnova sumnje da je počinio kaznena djela „nedozvoljena uporaba osobnih podataka“ i „računalna prijevara“.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni tijekom mjeseca ožujka ove godine, iskoristivši naivnost 40-godišnjaka s područja Međimurske županije, prilikom dogovora oko internetske prodaje navigacijskog uređaja, prikupio njegove osobne  podatke i broj  bankovnog računa,  tako što mu je oštećeni  putem e-pošte poslao fotografije svoje osobne iskaznice i debitne bankovne kartice, nakon čega je 19-godišnjak putem internetskog sustava plaćanja „PayPal“ izvršio nekoliko kupovina.

Osumnjičeni se prilikom dogovora oko kupovine navigacijskog uređaja, oštećenom lažno predstavljao kao 26-godišnjak s područja Osječko-baranjske županije, a od kojeg je također na prijevaru prikupio osobe podatke.

Na opisani način 40-godišnjak oštećen je za nekoliko tisuća kuna.

Protiv osumnjičenog biti će podnijeta kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu.

Ovim putem policija ponovno upozorava građane da svoje osobne podatke ne daju nepoznatim osobama, te da budu oprezni prilikom internetske kupovine, kao i da obavezno osobno preuzimaju kupljenu robu od osoba koje ne živi u njihovoj blizini, a ne da ju preuzimaju putem dostavljača.

S obzirom da se radi o počinjenju kaznenih djela, oštećeni građani mogu takve slučajeve prijaviti policiji, koja će poduzeti sve potrebne mjere da se počinitelj otkrije, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto: ilustracija)