Maloljetnik u nedozvoljenom noćnom izlasku posjedovao drogu i hladno oružje

Jučer, 30. kolovoza 2020. godine u 1 sat i 20 minuta u Dekanovcu, prilikom nadzora prometa u Kalničkoj ulici, policijski službenici Policijske postaje Prelog zaustavili su maloljetnika koji je upravljao lakim četverociklom sa zatvorenom karoserijom, čakovečke registarske oznake.

Alkotestiranjem je utvrđeno da je maloljetnik u svojstvu „mladog vozača“ upravljao četverociklom pod utjecajem alkohola od  0,17 promila, dok se odbio testirati na prisustvo droga u organizmu.

Pregledom vozila pronađena je plastična vrećica ispunjena marihuanom, težine 0,12 grama. Ujedno, daljnjim pregledom vozila i osobe, pronađeno je hladno oružje („D“ kategorije – Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana) namijenjeno za napad i nanošenje ozljeda (metalni tzv. „bokser“ i gumena teleskopska palica).

Pošto se maloljetnik nalazio se u nedozvoljenom noćnom izlasku (kršenje odredbi Obiteljskog zakona), doveden je u policijsku postaju te je pozvan roditelj koji je prisustvovao kriminalističkom istraživanju.

Tijekom istraživanja policijski službenici oduzeli su pronađenu marihuanu te bokser i teleskopsku palicu.

Prema maloljetnom okrivljeniku zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, podnijet će se optužni prijedlog Općinskom sudu u Čakovcu.

Također, nadležnom centru za socijalnu skrb dostavit će se obavijest o utvrđenim prekršajima te kršenju odredbi čl. 93. Obiteljskog zakona.

Rizična i neprihvatljiva ponašanja mladih

-konzumiranje sredstava ovisnosti među mladima (droge, alkoholna pića, duhanski proizvodi),

-posjećivanje kladionica i sl.,

-neprihvatljivo ponašanje u zonama odgojno – obrazovnih ustanova,

-udaljenja maloljetnih osoba iz obiteljskog doma i bjegovi iz odgojnih ustanova,

-skitnja i prosjačenje,

-nedozvoljeni noćni izlasci maloljetnih osoba do 16 godina starosti,

-nedozvoljena i štetna druženja maloljetnih osoba do 18 godina starosti s osobama sklonim kriminalitetu, skitnji, raznim oblicima iskorištavanja maloljetnih osoba,

-izostajanje s nastave,

-huligansko-vandalsko ponašanje (uništavanje imovine, pisanje grafita, sudjelovanje u navijačkim neredima i sl.),

-vršnjačko nasilje (bulllying i cyberbullying).

Primjena odredbe o propuštanju roditeljske skrbi i zabrani noćnih izlazaka djeci mlađoj od 16 godina

            Postupak policije

-zapažanje maloljetne osobe na javnom mjestu u vremenu od 23 do 5 sati,

-ako se utvrdi da se radi o osobi mlađoj od 16 godina, bez pratnje roditelja ili pratnje druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenje, dovodi ju se u prostor policije,

-pozivanje roditelja u prostor policije radi preuzimanja djeteta,

-policijski službenik upozorava roditelja o njegovim propustima,

-policijski službenik upoznaje roditelja da buduće propuštanje skrbi može dovesti do kaznene odgovornosti zbog zanemarivanja roditeljske dužnosti,

-ako roditelj odbije pristupiti u policijski prostor radi preuzimanja djeteta, dijete će preuzeti socijalni radnik,

-policija o svakom slučaju kršenja čl. 93. Obiteljskog zakona obavještava centar za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera obiteljsko pravne zaštite.

Dobro je znati

čl. 93 Obiteljskog zakona

Roditelji su dužni i odgovorni djetetu mlađem od šesnaest godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23 do 5 sati.

čl. 95. Obiteljskog zakona

Roditelji imaju pravo, dužnost i odgovornost nadzirati dijete u njegovu druženju s drugim osobama, kao i komunikaciju na društvenim mrežama, odnosno drugim oblicima elektroničke komunikacije te mu zabraniti druženja i komunikaciju koja nisu u skladu s djetetovom dobrobiti. Svrha nije “policijski sat” ili represija prema djeci, već pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece. Roditelj je dužan znati s kime se njegovo dijete druži i kako provodi slobodno vrijeme.

(PU međimurska, foto: ilustracija)