Maloljetni dvojac putem mobilnih aplikacija dilao drogu

Prema dvojici maloljetnih osumnjičenika podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvo dovršili su opsežno i višemjesečno kriminalističko istraživanjima nad dvojicom maloljetnika s područja Međimurske županije zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i promet drogama te omogućavanja trošenja droge.

Sumnja se kako su u razdoblju od svibnja 2022. do siječnja 2023. godine, prema prethodnom dogovoru s ciljem daljnje preprodaje, nabavljali veće količine raznih vrsta droga (marihuana, amfetamin, LSD, kokain, ecstasy i dr.), koju su zatim putem komunikacijskih aplikacija za mobilne uređaje nudili na prodaju. Nakon sklopljenih dogovora drogu su najčešće prodavali maloljetnicima u nekoliko srednjih školama na području Čakovca, odnosno u blizini škola ili na drugim unaprijed dogovorenim lokacija.

Tijekom kriminalističkog istraživanja provedeno je desetak pretraga obiteljskih kuća na području Međimurske županije te je obavljeno četrdesetak obavijesnih razgovora s ciljem prikupljanja svih relevantnih činjenica.
Spomenutim je pretraga pronađena i oduzeta sljedeća droga:
– marihuana 1.002 grama,
– ecstasy 64 grama,
– amfetamin 18,4 grama,
– sintetski kanabinoidi (Galaxy) 0,8 grama,
– halucinogene gljive (Psilocibin) 3,7 grama te
– više digitalnih vaga za precizno mjerenje.

Prema dvojici maloljetnih osumnjičenika podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenja više desetaka kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te omogućavanja trošenja droga. Ujedno, osumnjičeni dvojac predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Policijska uprava međimurska posljednjih desetak godina u međimurskim srednjim i osnovnim školama s ciljem edukacije i prevencije provodi razne aktivnosti usmjerene na suzbijanje svih pojavnih oblika zlouporabe droga, alkohola i drugih sredstva ovisnosti. Glavnina aktivnosti usmjerena je prema djeci i mladima te njihovim roditeljima, ali i cjelokupnoj društvenoj zajednici. U dogovoru s ravnateljima škola tijekom narednog razdoblja pojačat će se provođenje spomenutih preventivnih aktivnosti.
(Tekst i foto: PU međimurska)