Mađarski državljanin (46) osumnjičen za utaju poreza

Osumnjičeni nije prijavio, niti obračunao porez na dodanu vrijednost u iznosu nešto većem od 3 milijuna kuna i time oštetio Ministarstvo financija Republike Hrvatske

Provedenim izvidima kaznenih djela temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva, osnovano se sumnja kako je 46-godišnji mađarski državljanin počinio kazneno djelo utaje poreza ili carine.

Sumnja se da je kao odgovorna osoba u trgovačkom društvu sa sjedištem u Prelogu, u razdoblju od travnja do prosinca 2017. godine s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost, davao netočne i nepotpune podatke o činjenicama  koje su od utjecaja za utvrđivanje iznosa porezne obveze. Kupujući robu od raznih dobavljača iz Republike Mađarske, nije obračunao porez na dodanu vrijednost na stjecanje dobara već je u poreznim prijavama prikazao da je roba dalje plasirana u okviru trostranog posla. Pritom je neosnovano primijenio zakonske odredbe koje se odnose na pojednostavljenje u oporezivanju kod trostranih poslova, iako nisu bili ispunjeni osnovni uvjeti za primjenu takvih odredbi.

Na opisani način osumnjičeni nije prijavio, niti obračunao porez na dodanu vrijednost u iznosu nešto većem od 3 milijuna kuna i time oštetio Ministarstvo financija Republike Hrvatske.

Protiv osumnjičenog mađarskog državljanina podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(PU međimurska, foto: ilustracija)