KRALI DRVA U MURSKOM SREDIŠĆU – 29 PREKRŠAJA PJEŠAKA I BICIKLISTA

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se su 26 i 27-godišnjaci s područja grada Murskog Središća te maloljetnik s područja Međimurske županije počinili kazneno djelo krađe.

Naime, u utorak, 4. listopada u popodnevnim satima policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće u šumskom predjelu zvanom “Brezje”, nedaleko Murskog Središća na privatnoj parceli zatekli su osumnjičene kako utovaruju drva johe u osobni automobil, a koja su prethodno pilama porušili. Drva su oduzeta i vraćena 64-godišnjoj vlasnici.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna. Pošto se radi o kaznenom djelu krađe male vrijednosti ukradene stvari progon protiv počinitelja poduzima se privatnom tužbom (oštećenom će se dostaviti podaci o počinitelju).

 

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u petak, 30. rujna (od 5 do 7 sati) proveli su akciju “Pješaci i vozači bicikla oprez!”.

Tijekom akcije ukupno je utvrđeno 29 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, i to:

  • –  9 prekršaja nekorištenja reflektirajućeg prsluka, odnosno reflektirajuće biciklističke odjeće,
  • – osam prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • – prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom,
  • – prekršaj upravljanja biciklom na način kojim se umanjuje stabilnost.

Od ukupnog broja utvrđenih prekršaja počiniteljima je izdano 27 upozorenja, dok su za dva utvrđena prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu i nekorištenja reflektirajućeg prsluka, odnosno reflektirajuće biciklističke odjeće, od prekršitelja naplaćene novčane kazne.

I ovom prilikom upozoravamo spomenutu kategoriju sudionika u prometu na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje obvezuju bicikliste da su prilikom sudjelovanja u prometu noću te danju kada je smanjena vidljivost dužni biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, dok su pješaci prilikom kretanja kolnikom dužni biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Ujedno, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje, na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo, na stražnjoj strani, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto: ilustracija)