KRAĐE NE PRESTAJU – POLICIJA SAVJETUJE KAKO SE ZAŠTITITI

S obzirom da je u posljednje vrijeme zabilježeno više krađa iz nezaključanih objekata i vozila, želimo podsjetiti građane na neke mjere samozaštite na koje trebaju obratiti pažnju kako ne bi postali žrtve ovih vrsta kaznenih djela:

·         uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu.

·         nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

·         u stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.

·         na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.

·         postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano sa automatskim vremenskim prekidačem.

·         imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite.

·         ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl., lopovi znaju da ondje treba tražiti.

·         ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama (facebook, twitter i sl.). Također, nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

·         kod nenajavljenih i nepoznatih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama budite sumnjičavi jer provalnici prije krađa provjeravaju i prikupljaju podatke o mogućnosti provala i krađa.

·         neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici pa zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila.

 

Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite odmah nazovite policiju na broj 192

 

                                                                             http://medjimurska.policija.hr/