KOMUNISTIČKI REŽIM POGUBIO 700 MEĐIMURACA – EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA

Darko Horvat: Komunistički režim u Međimurju je usmrtio 700 ljudi

22.08.2014 14:41 VRATIŠINEC | Piše: r

Događalo se to najčešće pod okriljem noći, kada su odvođeni na silu i pogubljeni

 

U povodu Europskog dana sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Međimurske županije položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika žrtvama komunističkog terora u Vratišincu. Uz predsjednika međimurskog HDZ-a i člana nacionalnog Predsjedništva, Darka Horvata, saborsku zastupnicu Sunčanu Glavak, gradonačelnika Murskog Središća, Dražena Srpaka, žrtvama su se poklonili i članovi županijskog Predsjedništva, predstavnici Zajednice žena, Mladeži i Kluba utemeljitelja.
– Ovdje smo kao i svake godine da se prisjetimo žrtava, te njihovih obitelji koje dandanas žive sa gorkim uspomenama, obzirom da se za mnoge još ne zna gdje su mučki pogubljeni za vrijeme jugokomunističkog terora, samo zato što su sanjali o Hrvatskoj državi, istaknuo je D.Horvat. Dodao je da je zbog toga, najčešće pod okriljem noći, odvedeno na silu i pogubljeno blizu 700 Međimuraca.
U gradovima Prelog i Mursko Središće, kao i općinama Dekanovec, Podturen i Donja Dubrava kod središnjih križeva na grobljima također su položeni vijenci i zapaljene svijeće.
Dužnosnici međimurskog HDZ-a, sa županijskim vijećnicima i koalicijskim partnerima HDZ-a, priključili su se i obilježavanju ovog dana na komemoraciji za žrtve grobišta „Sep“ u Gornjem Hrašćanu. http://www.mnovine.hr/