KAVKASKI OVČAR UGRIZAO MALOLJETNIKA – KAKO SPRIJEČITI OVAKVE DOGAĐAJE?

U utorak, 19. siječnja u 17.40 sati u Pribislavcu, Čakovečkoj ulici, pas pasmine „kavkaski ovčar“, kojeg je 19-godišnji vlasnik držao neoprezno i bez potrebnog nadzora,  ugrizao je maloljetnika.

Liječničkim pregledom u Županijskoj bolnici Čakovec utvrđeno je kako je maloljetnik lakše ozlijeđen.

Vlasniku psa izdan je obavezni prekršajni nalog (prekršaj iz članka 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira).

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava međimurska upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu.

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30.), Zakona o zaštiti životinja (članak 48.) i Pravilnika o opasnim psima (članak 5.), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ”tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa”. Za provođenje ovog Zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Članak 48. Zakona o zaštiti životinja propisuje ”zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece”. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.

Članak 5. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ”izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jednino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima obavlja ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (veterinarski inspektori).

 

(http://medjimurska.policija.hr/, foto: ilustracija)