Još o paljenju raznoraznih štetnih materijala u naselju Sitnice

U zadnje vrijeme ponovno su se pojavile učestale paljevine raznoraznog materijala na području grada Mursko Središće, a najštetniji događaji vezani su uz naselje Sitnice u kojem su neodgovorni pojedinci višekratno palili po zdravlje opasne materijale u vidu električnih kablova, olupina automobila i raznoraznog smeća. Po nalogu gradonačelnika Dražena Srpaka komunalni redar je višekratno izlazio na teren, ali zbog svojih slabih ovlasti nije mogao utvrditi počinitelje. Moramo naglasiti da velika većina stanovnika naselja Sitnice ne pali i da je također vrlo nezadovoljna time što pojedinci rade.

Kako bi se stvar razriješila i što više izbjegla gradonačelnik Srpak je održao sastanak s načelnikom Policijske uprave Međimurske g. Ivanom Sokačom te je dogovoreno da će uz komunalnog redara u slučaju neželjenih događaja na teren s komunalnim redarom izaći i policijska patrola po mogućnosti i po potrebi i interventna policija. Već nakon prvog sljedećeg neželjenog događaja na teren je izašao komunalni redar te u suradnji s policijom utvrdio počinitelja kojemu je zapriječena maksimalna propisana kazna od 1.000,00 kuna.

Uz to gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak naložio je predsjedniku mjesnog odbora Sitnice g. Miloradu Mihanoviću da se šuma smještena do naselja očisti od smeća putem obveze rada za opće dobro osoba koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu u trajanju od 40 sati mjesečno. Svi obveznici rada za opće dobro putem pismenih poziva pozvani su (od čega su izuzete trudnice, majke s malom djecom i bolesne osobe) i većina se je odazvala. Sedam osoba se nije odazvalo te je za iste Centru za socijalnu skrb poslana obavijest o neispunjenju obveze rada za opće dobro te bi se istima temeljem zakona trebalo ukinuti primanje zajamčene minimalne naknade na određeno vrijeme. Oni koji su se odazvali šumu su ručno očistili od smeća dok je Grad smeće zbrinuo te je fizički sa zemljom i betonskim blokovima zapriječen daljnji mogući pristup s vozilima u šumu te, nadamo se, time i neko buduće veće onečišćenje. Grad Mursko Središće nadalje će provoditi obvezu rada za opće dobro te u slučaju neispunjenja te obveze obavještavati Centar za socijalnu skrb zbog njihovog potrebitog postupanja.

(tekst i foto GMS, Marta Tuksar)