Jedna teška krađa i pet krađa tijekom proteklog vikenda na području PU međimurske

            Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna teška krađa i pet krađa. Kod jedne krađe materijalna šteta pojedinačno se procjenjuje na više od tisuću kuna, dok se kod četiri krađe materijalna šteta pojedinačno procjenjuje na manje od tisuću kuna.

Izdvajamo krađu pocinčanih metalnih stupova nedaleko graničnog prijelaza Goričan i provalu u kombi kod Gornjeg Kuršanca.

 

U noći s petka na subotu (15./16. svibnja 2020.) uz autocestu Zagreb-Goričan, kod nadvožnjaka u nedaleko graničnog prijelaza Goričan, nepoznati počinitelj ukrao je nekoliko desetaka pocinčanih metalnih stupova zaštitne ograde, koji su bili poslagani pored kolnika spremni za postavljanje.

Materijalna šteta prema procjeni predstavnika oštećenog privatnog poduzeća iz Topuskog, procjenjuje se na više tisuća kuna.

U subotu, 16. svibnja 2020. godine u poslijepodnevnim satima na obali rijeke Drave, nedaleko Gornjeg Kuršanca, nepoznati počinitelj provalio je u VW Caravelle, čakovečkih registarskih oznaka, vlasništvo privatnog poduzeća iz Preloga, te ukrao mobitel koji je bio ostavljen na komadnoj ploči.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

I ovaj slučaj provale u vozilo dobar je povod da ponovno podsjetimo građane kako je poduzimanje samozaštitnih mjera vrlo učinkovito rješenje za sprečavanje krađa i provala u njihova vozila. 

 

Spomenute vrste imovinskih delikata predstavljaju jednu od omiljenih aktivnosti lopova kojima se žele domoći željenog plijena. Ključevi vozila, torbice, novčanici i drugi osobni dokumenti, koje građani ostavljaju na vidljivim mjestima u otključanim ili zaključanim vozilima, često predstavljaju dodatnu motivaciju počiniteljima krađa i provala.

Na temelju dosadašnjih iskustava i poznajući navike kradljivaca, savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Neki od preventivnih savjeta:

  • kad napuštate vozilo, pa bilo to i na kratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakta i zaključajte vozilo,
  • ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu,
  • ugradite alarmni uređaj ili elektronsku blokadu motora. Skriveni prekidač strujnog kruga također je dobra zamisao,
  • postavite dodatnu zaštitnu bravu ili polugu za blokadu upravljača,
  • u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete na vidljivom mjestu,
  • sva vrata i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte,
  • ne ostavljate dulje vrijeme i bez nadzora vozilo na zamračenom ili pustom mjestu,
  • prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma, poslovnog prostora ili vozila, ne dvojite već odmah prijavite policiji na broj 192.

Nadamo se da će ove mjere pridonijeti većoj sigurnosti vaših vozila.

(PU međimurska, foto: ilustracija)