Iz auta ukrao novčanik, provala u ugostiteljski objekt, najava akcije „Alkohol“

U noći s 2. na 3. kolovoza u Zasadbregu, nepoznati počinitelja provalio je u ugostiteljski objekt, vlasništvo OPG-a sa sjedištem na području općine Sveti Juraj na Bregu, odakle je ukrao tablet i novac. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Jučer, 3. kolovoza između 9 i 13 sati i 30 minuta u Čakovcu, nepoznati počinitelj iz otključanog Opel Comba, čakovečkih registracija, parkiranog u Kalničkoj ulici, ukrao je novčanik u kojem se nalazio novac, bankovna kartice i razni osobni dokumenti. Oštećeni 38-godišnji vlasnik vozila pričinjenu materijalnu štetu procjenjuje na više stotina kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

SPRIJEČIMO ZAJEDNO KRAĐE IZ AUTOMOBILA

Krađe ili provale u osobne automobile najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ustanova i slično. U većini slučajeva, provalnici podesnim predmetom provaljuju u unutrašnjost vozila te otuđuju novčanike i dokumente vlasnika i korisnika automobila, novac, audio uređaje, mobitele. Svi takvi predmeti ostavljani su na vidljivom mjestu, a znalo se dogoditi da žrtva u novčaniku pored bankovne kartice drži i papirić s zapisanim PIN-om, čime se lopovu olakšava stjecanje i dodatne koristi podizanjem gotovine na bankomatu.

Kako bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

POVEĆAJMO SAMOZAŠTITNO PONAŠANJE. KAKO?

  • zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore (nemojte zaboraviti i na krovni prozor, ako ga imate na vozilu) na automobilu kada ga napuštate, pa bilo to i na kratko vrijeme;
  • ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju, a iste ne pospremajte u prtljažnik vozila – možda potencijalni počinitelj promatra vašu radnju;
  • ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora, uvijek birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna;
  • ugradite alarmni uređaj ako imate mogućnosti, isti će u većini slučajeva odvratiti počinitelja u namjeri;
  • u slučaju nestanka ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja na vozilu odmah obavijestite policiju na broj 192.

Ne ostavljajte stvari u vozilu. Sve što je vidljivo mamac je za provalnika!

U noći s 5. na 6. kolovoza (subota na nedjelju) od 23 do 5 sati policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, provest će aktivnosti iz operativne akcije “Alkohol“.

Akcija je prvenstveno usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline te ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama. Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi, koji su i najčešće počinitelji spomenutih prekršaja, javlja http://medjimurska.policija.hr (foto: ilustracija)