ISKORISTIO PODATKE DRUGE OSOBE I SKLOPIO UGOVORE S DVA MOBILNA OPERATERA

U ponedjeljak, 4. siječnja policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su na zapisnik kaznenu prijava 43-godišnjaka iz koje proizlazi da je nepoznati počinitelj tijekom prošle godine, putem uslužnog telefona sklopio ugovor o pretplatničkom odnosu s dva mobilna operatera na području Republike Hrvatske te je pritom kupio mobitel. Prilikom sklapanja  ugovora počinitelj je iskoristio osobne podatke oštećenog 43-godišnjaka.

 

 

Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na desetak tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela “nedozvoljena uporaba osobnih podataka”.

 

 

Ovom prilikom želimo upozoriti građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti sa sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu.

Ujedno upozoravamo građane da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge drugih osoba koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za isto dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune, jer su oni kao potpisnici ugovora sami odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto: ilustracija)