INTERNETSKE PRIJEVARE – OBEĆAO MU POSAO I SREĐIVANJE NOVČANIH KAZNI

S pojavom Interneta, a potom i društvenih mreža, većina  naših građana koristi takve modernizirane načine komunikacije. Otvaranjem osobnih profila ostvaruju kontakte s nepoznatim osobama diljem svijeta. Nažalost, neki iskorištavaju društvene mreže kako bi na razne prijevarne načine za sebe stekli imovinsku korist. Raznim smicalicama ostvaruju kontakte s osobama dobrih i poštenih namjera te na njihovu štetu čine kaznena dijela.

Snalažljivost prevaranata ne poznaje granice, a načina izvršenja je bezbroj. Budite oprezni i ne dopustite da postanete žrtvom prijevare.

Žrtva ste prijevare ako vas je netko doveo u zabludu lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica s namjerom da sebi ili nekom drugom pribavi imovinsku korist ili vas je držao u toj zabludi kako bi vas naveo da nešto učinite ili ne učinite na štetu svoje ili tuđe imovine.

Jedan takva prijevara zabilježena je  i na području Policijske uprave međimurske.

Početkom veljače ove godine 23-godišnjak dao je oglas na jednoj od društvenih mreža putem kojeg je tražio posao. Na oglas mu se putem lažnog profila javio muškarac te su dogovorili sastanak. Nakon nekoliko dana susreli su se na području grada Čakovca te ga je prevarant za provođenje liječničkog pregleda vezano za zaposlenje zatražio novac. Ujedno, uvjerio ga je da mu može „srediti“ prometne prekršaje (novčane kazne) uz manju novčanu naknadu. Mladić je povjerovao prevarantu i predao mu nekoliko tisuća kuna. Nakon toga oštećeni više nije uspio uspostaviti kontakt s nepoznatim muškarcem te je odlučio događaj prijaviti policiji.

SAVJET GRAĐANIMA

Prilikom korištenja društvenih mreža budite oprezni, a prije bilo kakvih zamolbi za novčanom naknadom, pokušajte provjeriti s kakvom osobom ste stupili u kontakt i dali joj je možete vjerovati ili se radi o prijevari.

Ujedno, građane starije životne  koji su najčešće žrtve „klasičnih prijevara“ upozoravamo:

Klasične prijevare

  • – dovođene u zabludu u pogledu službenog ili društvenog položaja, gdje se počinitelj najčešće predstavlja kao policijski službenik, ovlašteni akviziter, inkasator, porezni inspektor, pripadnik vjerske zajednice, dostavljač pošiljki i slično,
  • – dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja ili stradavanja, a najčešći su slučajevi prikazivanja tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje, prikazivanje materijalnog stradavanja u požarima, poplavama i slično,
  • – dovođenje u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda a najčešći su slučajevi prodaja bižuterije pod zlato, prodaja plagijata pod imenima poznatih, renomiranih marki po znatno nižim cijenama i slično.

(http://medjimurska.policija.hr/, foto: ilustracija)