Građani dragovoljno predali plinski pištolj i streljivo za automatsku pušku

 

U petak, 7. kolovoza u prijepodnevnim satima dvojica građana predala su policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu plinski pištolj kalibra 9 mm i 216 komada streljiva kalibra 7,62 mm.

Predano streljivo i plinski pištolj pohranjeni su u skladištu Policijske uprave međimurske do uništenja.

Nacionalna preventivna kampanja „Manje oružja – manje tragedija“ započela je 2007. godine, i još uvijek traje.

Sukladno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanja oružja građana (članak 79. st. 5. u svezi st. 1.), građani mogu bez vremenskog ograničenja dragovoljno predati oružje. Važno je istaknuti da se protiv građana, koji prijave takvo oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokrenuti prekršajni, niti kazneni postupak.

O dragovoljnoj predaji oružja građani se mogu informirati putem besplatne telefonske linije 0800 88 92, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Pozivamo i apeliramo na sve građane, koji kod sebe, odnosno u svojim domovima imaju oružje i/ili eksplozivna sredstva, da ih bez straha od sankcija, prijave policiji.

Posebno skrećemo pozornost građanima da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje, već da ako žele predati oružje, o tome obavijeste policiju na broj 192. Policijski službenici u civilu i vozilom bez policijskih oznaka, doći na dogovoreno mjesto kako bi se osigurala sigurna predaja oružja i anonimnost građana.

(PU međimurska foto:ilustracija)