Državljanka Republike Srbije osumnjičena za utaju poreza i povredu vođenja trgovačkih knjiga

Osumnjičena u svojstvu odgovorne osobe u trgovačkom društvu sa sjedištem u Prelogu tijekom 2017. i 2018. godine nije prijavila obavljene transakcije (stjecanje dobara) iz nekoliko država Europske unije, a sve s ciljem izbjegavanja plaćanje poreza na dodanu vrijednost

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva, osnovano se sumnja kako je 43-godišnja državljanka Republike Srbije počinila kaznena djela utaje poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga.

Sumnja se da je osumnjičena kao odgovorna osoba u trgovačkom društvu sa sjedištem u Prelogu, u razdoblju od početka kolovoza 2017. godine do kraja lipnja 2018. godine, nije prijavila  obavljene transakcije (stjecanje dobara) iz nekoliko država Europske unije, a sve s ciljem izbjegavanja plaćanje poreza na dodanu vrijednost. Na taj način u državni proračun nije uplaćeno nešto više od 700.000 kuna.

Ujedno, osumnjičena kao odgovorna osoba u spomenutom trgovačkom društvu, tijekom inkriminiranog razdoblja nije vodila poslovne knjige društva te je time onemogućila preglednost poslovanja.

Protiv 43-godišnja državljanke Republike Srbije podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Također,  temeljem odredbi Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, protiv trgovačkog društva sa sjedištem u Prelogu podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela utaje poreza ili carine.
(PU međimurska, foto: ilustracija)