Državljanin Irske osumnjičen za utaju poreza i povredu vođenja trgovačkih knjiga

Postupajući po zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu, policijski službenici Policijske uprave međimurske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjim irskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Utaja poreza ili carine i Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 24-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Čakovcu, u vremenskom razdoblju od početka kolovoza do kraja rujna 2019. godine, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, nije obračunavao niti platio porez na dodanu vrijednost i porez na dobit u iznosu od više stotina tisuća kuna, za koji iznos je oštećen državni proračun.

Ujedno, osumnjičenik kao odgovorna osoba u spomenutom trgovačkom društvu, tijekom inkriminiranog razdoblja nije vodio poslovne knjige društva te je time onemogućio preglednost i kontrolu poslovanja.

Protiv 24-godišnjeg državljana Irske zbog počinjenja kaznenih djela Utaja poreza ili carine i Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(PU međimurska, foto: ilustracija)