DRAGOVOLJNO PREDAO STRELJIVO POLICIJI – OTKRIVENI VIŠESTRUKI LOPOVI

U srijedu, 3. veljače u kasnim poslijepodnevnim satima, policijskom službeniku protueksplozijske zaštite Policijske uprave međimurske, građanin dragovoljno je predao nekoliko stotina  komada streljiva različitog kalibra.

Preuzeto streljivo pohranjeno je u skladištu do uništenja.

Preventivni projekt „Manje oružja, manje tragedija“, kojeg provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima, a sukladno odredbama Zakona o oružju, omogućuje građanima Republike Hrvatske dragovoljnu i vremenski neograničenu predaju eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva.

Dragovoljna predaja se odnosi na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A (zabranjeno oružje):

  • automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektil sa eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr..

Putem besplatne telefonske linije 0800 8892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Protiv građana koji prijave i predaju oružje nadležnom tijelu radi predaje NEĆE se pokretani prekršajni niti kazneni postupak.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu sa vozilom bez policijskih oznaka, koji će takvo oružje preuzeti i na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 31-godišnjak i maloljetnik, obojica s područja Općine Mala Subotica počinili 14 kaznenih djela teških krađa.

U razdoblju od prosinca 2013. do siječnja 2016. godine, u Prelogu, Donjem Mihaljevcu, Donjem Kraljevcu, Goričanu, Domašincu, Hodošanu, Podbrestu, Nedelišću, Pušćinama, Trnovcu i Knezovcu, provalili su u više obiteljskih kuća, odakle su ukrali novac i razne predmete.

Protiv 31-godišnjaka te prema maloljetnom osumnjičeniku podnijet će se posebna izvješća nadležnim državnim odvjetnicima, kao dopune prethodno dostavljenih kaznenih prijava protiv nepoznatih počinitelja, javlja http://medjimurska.policija.hr/

(foto: ilustracija)