DRAGOVOLJNO PREDAO RUČNU BOMBU I PIŠTOLJ – ZATEČENI U ŠUMSKOJ KRAĐI

U ponedjeljak, 13. ožujka u prijepodnevnim satima građanin koji želi ostati anoniman  policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu dragovoljno je predao ručnu bombu, pištolj s dva pripadajuća  spremnika i 17 komada streljiva.

Preuzeta sredstva pohranjena su u skladištu PU međimurske.

Ovo je još jedan dobar primjer kako naši građani mogu iskoristili odredbe Zakona o oružju, prema kojima se oružje, streljivo i eksplozivna sredstva mogu dragovoljno predati.

Upravo preventivna kampanja “Manje oružja, manje tragedija“, koju s partnerima provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, omogućuje građanima Republike Hrvatske dragovoljnu i vremenski neograničenu predaju eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A (zabranjeno oružje): automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektil s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr.

Putem besplatne telefonske linije 0800 8892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije (192), mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju. Protiv građana koji prijave pronalazak, odnosno dragovoljno predaju oružje nadležnom tijelu NEĆE se pokretani prekršajni, niti kazneni postupak. Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije (192). Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka, koji će takvo oružje preuzeti i tako osigurati anonimnost građana te sigurnu predaju oružja.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 18-godišnjak i 22-godišnjak s područja općine Podturen te maloljetnik počinili kazneno djelo krađe.

Naime, u nedjelju, 5. ožujka u prijepodnevnim satima u šumskom predjelu zvanom “Inkejevica“, nedaleko Sivice, motornom pilom porušili su nekoliko stabala johe te ih potom utovarili u “VW“ kombi, čakovečkih registarskih oznaka s namjerom da ih ukradu. Na mjestu događaja zatekli su ih policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće i priveli na kriminalističko istraživanje.

Ukradena drva u vrijednosti oko 1.500 kuna oduzeta su od osumnjičenika i vraćena 45-godišnjem vlasniku.

Prema osumnjičenom maloljetniku te protiv punoljetnih osumnjičenika podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, javlja http://medjimurska.policija.hr

(foto: ilustracija)