DRAGOVOLJNO PREDALI STRELJIVO, PROVALA U KAFIĆ, TEŠKE KRAĐE

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 36-godišnjak sa šireg područja grada Čakovca počinio kazneno djelo teške krađe.

Naime, u utorak, 7. lipnja oko 2 sata u Novom Selu Rok, Ulici Ive Lole Ribara, provalio je u kafić, gdje je iz registar blagajne ukrao novac. Potom je nasilno otvorio jukebox  iz kojeg je ukrao novac.

Osumnjičeni je uhićen te je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su dvojica muškaraca, 60 i 22-godišnjak s područja općine Orehovice počinili pet kaznenih djela teške krađe.

Naime, između 15. prosinca prošle i 2. lipnja ove godine, u poljskom predjelu zvanom „Zdenča glava“, u blizini grada Preloga provalili su u tri vikend kuće te u kozarnik i kokošinjac na dvorištima obiteljskih kuća u Ulici Vladimira Nazora u Podbrestu. Tijekom ovih provala ukrali su ručne pumpe za vodu, metalne stolice, kosilicu, razni alat, kanistar s benzinom, plinsku bocu, pribor za jelo, alkoholna pića te stotinjak komada peradi.

Također, u četvrtak, 2. lipnja oko 23 sata osumnjičenici su zajedno s dvije ženske osobe, 50-godišnjakinjom s područja općine Orehovica i maloljetnicom s područja Međimurske županije u poljskom predjelu zvanom „Zdenča glava“ u blizini grada Preloga, provali u kamp prikolicu, gdje su ispremetali stvari te za odnošenje pripremili plinsku bocu. U dovršenju kaznenog djela odustali su zbog  nailaska vlasnika.

Ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem ovih kaznenim djelima procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna. Dio ukradenih predmeta oduzet je od počinitelja i vraćen vlasnicima.

Protiv osumnjičenika te prema maloljetnici podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

U srijedu, 8. lipnja od 10 do 12 sati u Piškorovcu, policijski službenici Policijske postaje Prelog, proveli su aktivnosti iz preventivne akcije “Manje oružja, manje tragedija”. Tijekom ove akcije nekoliko osoba dragovoljno je predalo 57 komada raznog puščanog streljiva call. do 14,5 mm te dva spremnika za automatsku pušku.

Preuzeto streljivo i spremnici do uništenja pohranjeni su u skladište Policijske uprave međimurske.

Preventivni projekt „Manje oružja, manje tragedija“, kojeg provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima, a sukladno odredbama Zakona o oružju, omogućuje građanima Republike Hrvatske dragovoljnu i vremenski neograničenu predaju eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva.

Dragovoljna predaja se odnosi na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A (zabranjeno oružje):

  • – automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektil s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr..

Putem besplatne telefonske linije 0800 8892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Protiv građana koji prijave i predaju oružje nadležnom tijelu radi predaje NEĆE se pokretani prekršajni niti kazneni postupak.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka, koji će takvo oružje preuzeti i na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto: ilustracija)