Čuvajte se prevaranata koji nude laku, brzu i veliku zaradu

Ponovno želimo upozorite sve građane da kod svih ponuda putem interneta, odnosno raznih mobilnih komunikacijskih aplikacija, u kojima se nudi laka, brza i velika zarade, moraju posumnjati na prijevaru

Policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće zaprimili su prijavu 43-godišnjakinje zbog počinjenja kaznenog djela prijevare na njenu štetu.

Iz prijave proizlazi kako je oštećena sredinom travnja ove godine putem mobilne  komunikacijske aplikacije stupila u kontakt s osobom koja joj se predstavila kao generalni direktor jedne od svjetski poznatih tvrtki za dostavu pošiljaka. Tijekom spomenute komunikacije obaviještena je kako je osvojila 800 000 eura te da će joj se novac dostaviti na kućnu adresu. Kako bi primila osvojeni iznos oštećena je najprije morala platiti troškove dostave, carinjenja, kao i dr. troškove, što je i učila. U razdoblju od travnja do lipnja ove godine u više navrata ukupno je uplatila nekoliko tisuća eura na bankovne račune raznih primatelja. Nakon izvršenih uplata prevarant je i nadalje tražio nove uplate te je oštećena shvatila kako je prevarena i događaj prijavila policiji.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela prijevare, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ponovno želimo upozorite sve građane da kod svih ponuda putem interneta, odnosno raznih mobilnih komunikacijskih aplikacija, u kojima se nudi laka, brza i velika zarade, moraju posumnjati na prijevaru. 

U prosincu prošle godine u Ravnateljstvu policije u Zagrebu predstavljena preventivna kampanja naziva „Web heroj“, pod sloganom „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“, kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Više informacija o spomenutoj preventivnoj kampanji saznajte na internetskoj stranici „Web heroj“.  

 

(PU međimurska, foto: ilustracija)