CRNI VIKEND PROMETNIH NESREĆA, KRAĐA I POŽARA

Proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodilo se ukupno osam prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je vozač bicikla (r. 1951.) teško ozlijeđen, dvije vozačice bicikla (dijete i r. 1993.) lakše ozlijeđene, dok će ozlijede za vozača mopeda (r. 1995.) i njegovog putnika na mopedu (r. 1997.) naknadno biti okvalificirane. U preostale četiri nesreće nastala je materijalna šteta.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

  • – nepropisna i neprilagođena brzina – jedna prometna nesreća,
  • – nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – tri prometne nesreće,
  • – ostale greške – četiri prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika spomenutih prometnih nesreća utvrđena je kod četvorice vozača, a najveća u količini od 1,90 g/kg izmjerena je kod vozača mopeda (r. 1995.) koji je upravljao vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom.

 

U subotu, 15. srpnja u jutarnjim satima u Šenkovcu, Ulici Maršala Tita, dogodila se prometna nesreća u kojoj je 66-godišnji vozač bicikla, krećući se biciklističkoj stazi niz uzdužni cestovnog nagib (nizbrdica), skretao s biciklističke staze na kolnik, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način zbog čega se prevrnuo i pao na kolnik.

Vozilom hitne pomoći prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju.

O prometnoj nesreći podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetniku.

Proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirana je jedna teška krađa i sedam krađa, od čega izdvajamo sljedeću krađu:

Tijekom noći s 13. na 14. srpnja u Čakovcu, Obrtničkoj ulici, nepoznati počinitelj iz prostora trgovačkog centra koji se preuređuje ukrao je kamere s pripadajućom opremom, vrijednosti više tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

U petak, 14. srpnja u večernjim satima u Čakovcu, Ulici Stjepana Bencea, u potkrovlju obiteljske kuće izbio je požar, u kojem je djelomično izgorjelo krovište kuće, te jedna prostorija s inventarom.

Požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Čakovec.

Na mjesto događaja izašla je Inspektorica za zaštitu od požara Policijske uprave međimurske, koja je utvrdila da je uzrok požara poduzeta ljudska radnja (nenamjerno ostavljena zapaljena svijeća u prostoriji potkrovlja).

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Policijski službenici svih policijskih postaja Policijske uprave međimurske tijekom noći s 15. na 16. srpnja (sa subote na nedjelju) od 23 do 5 sati proveli su aktivnosti iz operativne akcije “Alkohol i Brzina“.

Tijekom akcije ukupno je utvrđeno 16 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • – devet prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola,
  • – dva prekršaja nepropisne brzine, te
  • – pet ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola u krvi od 1,73 g/kg utvrđena je u Savskoj Vesi kod 40-godišnjeg vozača osobnog automobila.

Najveća brzina u prekoračenju od 30 km/h gdje je ograničenje 50 km/h izmjerena je u Štrigovi kod 19-godišnjeg vozača osobnog automobila, javlja http://medjimurska.policija.hr (foto: rt, ilustracija)