BEZ ŽURBE – POLICIJA NADZIRE BRZINU KRETANJA VOZILA

U razdoblju od 17. do 23. kolovoza, policijski službenici Policijske uprave međimurske kroz redovnu službu provodit će operativnu akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“. Ova akcija usklađena je s akcijama svih policija na području Europske unije, a sukladno navedenom terminu provodit će se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj. U srijedu, 19. kolovoza  od 15 do 21 sati, akcija će se provoditi u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom.

Akcija je usmjerena na suzbijanje:

 

  • – prekršaja prekoračenja dopuštene brzine,
  • – grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu).

Obzirom na povećanu frekvenciju prometovanja najugroženijih skupina sudionika u prometu – pješaka, vozača bicikla, mopeda i motocikla, pozivamo sve vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na kolniku te na taj način doprinesu povoljnijem stanju sigurnosti.

Dobro je podsjetiti!

 

  • Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.
  • Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
  • Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.
  • Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto: ilustracija)

2e1ax_default_entry_brzina-gorivo-kontrola-fleet-management