ALKOHOL UZROKOVAO NEKOLIKO PROMETNIH NESREĆA – OTKRIVENI PROVALNICI

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Međimurske županije dogodilo se šest prometnih nesreća. Dvije nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su teške ozlijede zadobili biciklist i pješak, te četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća,

– nepropisno pretjecanje, jedna prometna nesreća,

– ostale greške, dvije prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u organizmu kod sudionika ovih prometnih nesreća utvrđena je kod 30-godišnjeg vozača osobnog automobila (1,62 promila), koji je prouzrokovao prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom u Čakovcu i 24-godišnjeg vozača (1,93 promila), krivca za prometnu nesreću s materijalnom štetom između Mačkovca i Slemenica.

U petak, 28. listopada u Maloj Subotici i Nedelišću dogodile su se prometne nesreće u kojima su teško ozlijeđeni biciklist i pješak.

 

 

Oko 6 sati i 20 minuta na državnoj cesti broj 3, kod mjesnog groblja u Maloj Subotici, 60-godišnji vozač Opel Insignije, čakovečkih registarskih oznaka, obavljao je pretjecanje vozila u trenutku kada mu je iz suprotnog smjera nailazio biciklist. Zbog nedovoljne udaljenosti između vozila, lijevim bočnim ogledalom udario je u biciklistu. Uslijed siline udara 38-godišnjak se prevrnuo i pao na kolnik. Vozilom hitne medicinske pomoći biciklist prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno kako je u prometnoj nesreći teško ozlijeđen, te je zadržan na liječenju.

Protiv 60-godišnjeg vozača Opela zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Druga teška prometna nesreća dogodila se oko 18 sati i 10 minuta u Nedelišću, Ulici Martina Viljevca kod kbr. 2. Vozačica Volkswagen Pola, čakovečkih registarskih oznaka, rođena 1995. godine, obilježenom pješačkom prijelazu nije se približavala sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno da može zaustaviti svoje vozilo kako bi propustila pješake koji su već stupili na kolnik. Zbog toga je prednjim dijelom automobila udarila u pješaka (dijete), koji je prelazio kolnik spomenute ulice preko obilježenog pješačkog prijelaza. U trenutku nesreće prikolica kamiona koji se u suprotnoj prometnoj traci uključivao na glavnu prometnicu (Varaždinska ulica), bila je djelomično zaustavljena na obilježenom pješačkom prijelazu zbog čega je pješak započeo prelazak kolnika neposredno iz prikolice. Vozilom hitne medicinske pomoći pješak je prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno kako je u prometnoj nesreći zadobio teške ozljede opasne po život.

Protiv 21-godišnje vozačice zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u petak, 28. listopada od 15 do 19 sati proveli su aktivnosti iz operativne akcije “Brzina“.

Tijekom akcije ukupno je utvrđeno 35  prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, i to:

– 19  prekršaja nepropisne brzine,

– tri prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja,

– tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola,

– prekršaj tehničke neispravnosti vozila, te

– osam ostalih prekršaja.

Najveća izmjerena brzina utvrđena je u 18 sati u Donjem Kraljevcu, Ludbreškoj ulici kod 53-godišnjeg vozača osobnog automobila, a iznosila je 83 kilometara na sat. Na tom dijelu prometnice ograničenje brzine je 50 kilometra na sat.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirano je šest krađa i dvije teške krađe, od kojih izdvajamo:

 

U petak, 28. listopada oko 23 sata i 30 minuta u Gornjem Kuršancu, na Trgu Mirka Blazinarića, nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu mješovitom robom, vlasništvo privatnog poduzeća, odakle je ukrao razna alkoholna pića, cigarete i slatkiše.

Nedaleko mjesta počinjenja kaznenog djela policijski službenici Policijske postaje Čakovec zatekli su maloljetnika i trojicu mladića u dobi od 18, 19 i 23 godine, te su ih zbog sumnje u počinjenje teške krađe, uhitili i priveli na kriminalističko istraživanje.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je uhićena četvorka počinila kazneno djelo teške krađe. Dio je ukradenih predmeta pronađen i vraćen predstavniku vlasnika.

Prema maloljetnom osumnjičeniku te protiv 18-godišnjaka podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku za mladež u redovnom postupku, dok su 19-godišnji i 23-godišnji osumnjičenici uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto, rt)