10 PROMETNIH NESREĆA, KRAĐE U PRIBISLAVCU I ŠTRIGOVI, REZULTATI AKCIJE „ALKOHOL“

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije prometne nesreće s teško ozlijeđenim osobama.

1) U nedjelju, 26. veljače oko 5 sati u Svetoj Mariji, Ulici Matije Gupca kod kbr. 25, dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen 18-godišnji vozač Peugeota 406.  Naime, kao mladi vozač te pod utjecajem alkohola od 1,07 promila, upravljao je Peugeotom, čakovečkih registarskih oznaka te je u jednom trenutku na ravnom dijelu prometnice sišao vozilom izvan kolnika u cestovni jarak, gdje je prednjim dijelom udario u betonsko-metalnu ogradu dvorišta kuće kbr. 25. U nastavku kretanja prednjim dijelom udario je i u betonski stup niskonaponske električne mreže. Uslijed siline udara došlo je do zapaljenja u prostoru motora automobila. Na mjesto događaja prva je naišla noćna civilna patrola Policijske postaje Prelog te su prisebnom i brzom reakcijom izvukli vozača iz gorućeg vozila.

Požar na vozilu ugasili su pripadnici DVD-a Sveta Marija, a na mjesto događaja pristigli su i članovi JVP-a Čakovec.

Vozilom hitne medicinske pomoći ozlijeđeni vozač prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je u nesreći teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju.

2) U subotu, 25. veljače oko 11 sati i 30 minuta u Kotoribi, Ulici Matije Gupca kod kbr.28, dogodila se prometna nesreće u kojoj je teško ozlijeđeno maloljetni biciklist.

Upravljajući biciklom kolnikom spomenute ulice u blagom zavoju biciklist (dijete), obavljao je skretanje prema biciklističko-pješačkoj stazi na suprotnoj strani kolnika, a da se prethodno nije uvjerio da tu radnju može učiniti na siguran način zbog čega je stražnjim kotačem bicikla udario u prednji kotač bicikla s kojim je usporedno i u istom smjeru upravljao maloljetni vozač bicikla. U sudaru došlo je do prevrtanja maloljetnog bicikliste i pada na kolnik.

Vozilom hitne medicinske pomoći ozlijeđeni biciklist prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je u nesreći teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju.

Dijete, biciklist za vrijeme vožnje na glavi nije nosio zaštitnu kacigu.

O prometnim nesrećama dostavit će se izvješća nadležnom državnom odvjetniku.

 

Tijekom proteklog vikenda dogodilo se ukupno deset prometnih nesreća, od čega četiri  prometne  nesreće  s  ozlijeđenim  osobama,  u  kojima  su  teške  ozlijede zadobili 18-godišnji  vozač  osobnog  automobila  i  maloljetni  biciklist,  dok  su  lakše  ozlijeđeni  38-godišnja vozačica i 24-godišnji putnik u osobnom automobilu te šest prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

  • – nepropisna i neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće,
  • – nepoštivanje prednosti, tri prometne nesreće,
  • – nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća,
  • – ostale greške, tri prometne nesreće,
  • – nalet na životinju, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod dva vozača osobnih automobila, a najviša u koncentraciji od 2,27 promila izmjerena je kod 34-godišnjeg vozača, koji je skrivio prometnu nesreću koja se dogodila u subotu, 25. veljače deset minuta nakon ponoći u Šenkovcu, Ulici Josipa Bedekovića.

Proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirane su dvije teške krađe i jedna krađa, od kojih izdvajamo:

Teška krađa:

U noći s 24. na 25. veljače u Štrigovi, nepoznati počinitelj provalio je u ugostiteljski objekt, vlasništvo 49-godišnjakinje, odakle je ukrao novac. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Krađa:

U noći s 23. na 24. veljače u Pribislavcu, Ulici dr. Ante Starčevića, nepoznati počinitelj iz dvorišta i nezaključanih gospodarskih prostorija, ukrao je bicikle, elektromotore, razni električni alat  i električni kompresor te time 57-godišnju vlasnicu oštetio za više tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

U noći s 25. na 26. veljače (subota na nedjelju) policijski službenici Policijske uprave međimurske proveli su aktivnosti iz “Alkohol“.

Tijekom akcije utvrđena su ukupno 16  prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • – 13 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola te
  • – tri ostala prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 1,78 promila utvrđena je u nedjelju, 26. veljače u 1 sat i 15 minuta u Peklenici, na Trgu pekleničkih rudara, kod 33-godišnjeg vozača osobnog automobila, javlja http://medjimurska.policija.hr (foto: ilustracija)