„Zvjezdica“ Nives Hažić: Pobjedi u Splitu nisam se nadala, ali treba vjerovati u svoje snove!

Razgovarala sam s mladom djevojkom koja ima svega 15 godina, a njezin glas je toliko moćan da bi joj i stariji kolege pozavidjele. Nives Hažić  učenica je  Glazbene škole u Varaždinu, a s 12 godina se već natjecala na pjevačkom natjecanju RTL-a „Zvjezdice“. U nastavku nam otkriva kako se priprema prije nastupa, tko su joj uzori te koja natjecanja su joj najviše prirasla srcu.

Kada se rodila tvoja ljubav prema glazbi?

Glazba je uvijek bila u meni, ali nekako sam se više počela baviti njome kad sam se prijavila na show ”Zvjezdice”.  Kad sam tamo prvi put stala na pozornicu znala sam da je to stvarno to.

Koje glazbenike voliš najviše slušati u slobodno vrijeme te koji su ti uzori?

U slobodno vrijeme najviše volim slušati neke arije iz raznih opera jer me to smiri na neki način. Slušam i naše domaće izvođače: Ninu Badrić i Jacquesa Houdeka. Moj uzor je moja profesorica solo pjevanja Valentina Geci Koren.

Bila si na mnogim natjecanjima, koja su ti se najviše urezala u pamćenje?

„ Zvjezdice“ su mi nekako najviše ostale u srcu, jer je to bilo sasvim neko drugačije iskustvo. Upoznala sam mnogo novih prijatelja, s kojima sam i danas u kontaktu.

Koji zvukovi od instrumenata su ti najdraži?

Ove godine sam u glazbenoj školi dobila predmet klavir. Njega sam oduvijek željela svirati,jer me nekako privukao taj zvuk. Uživam kad dobijem neku novu etidu i kad je treba naučiti.

Kakvi su tvoji doživljaji s posljednjeg natjecanja u Splitu „Daleki akordi“ gdje si u disciplini solo pjevanje osvojila prvo mjesto?

Na ”Dalekim akordima” je bilo jako uzbudljivo. Bilo je mnogo talentirane djece iz raznih zemalja i ispočetka mi nije bilo svejedno. Imala sam malu tremu jer je konkurencija bila stvarno velika, ali ona je nestala kad sam došla na pozornicu. Stvarno se nisam nadala 1. nagradi,  jako sam se iznenadila kad sam čula rezultate.


Koliko se vremenski pripremaš prije svakog nastupa i kako traju pripreme?

Prije nastupa se uvijek trebam upjevati i ponoviti koje izvedbe pjevam, to traje nekih sat vremena.

Kako usklađuješ školske obaveze i svoje aktivnosti u glazbi?

Ove godine imam puno slobodnog vremena jer završavam 2. pripremni razred u srednjoj Glazbenoj školi u Varaždinu. Tako da sada nemam puno predmeta i cijelu godinu sam posvetila samo glazbenim predmetima. Sljedeće godine će biti malo napornije kada budem dobila i općeobrazovne predmete, ali potruditi ću se sve obaviti kako treba.

Kakva osoba prema tvom mišljenju mora biti glazbenik, što treba nositi u sebi?

Mislim da svaki glazbenik prvo treba voljeti  sebe. U tom poslu treba biti jakog karaktera i samopouzdanje je na prvom mjestu. Treba vjerovati u svoje snove, na kraju krajeva ih i ostvariti.

(Ivana Radiković, foto: arhiva I.H.)