ŽIVJELI MLADENCI! – KAKO SU SE ŽENILI NAŠI STARI?

Sklapanje bračne veze je svečani obred kada djevojka i mladić postanu muž i žena. To je odluka dvoje mladih koji se vole i žele svoj odnos potvrditi ispred matičara ili oltara. Pravi zakon je taj kada si par pokloni svoj život, tako da jedan drugome daju slobodan prostor za razvoj, te se međusobno podupiru i bodre. Njihova sreća je povezana sa osjećajem pripadnosti, odgovornosti i poštivanja.

Vjenčanje je početak novog zajedničkog života dvoje ljudi koji koračaju na novi put. Bračna zajednica je suđena paru koji se voli i zna da će sa svojom ljubavi premostiti puno problema koje će im donijeti vrijeme.Brak nalaže paru njegovati međusobnu ljubav, poštivanje, razumijevanje, sudjelovanje kod odgoja i školovanja djece i sudjelovanja kod materijalnih dobara za domaćinstvo.

Svadba je jedan od glavnih događaja u čovjekovom životu i pripada među najstarije običaje poznate ljudskom rodu pa taj dio želimo sačuvati od zaborava. Prije toga dolazi poznanstvo, a zatim slijede zaruke, obavještavanje župnika, pozivanje gostiju i priprema za svadbu. Na dan svadbe svatovi se okupljaju već u rano jutro. Tijek svadbe povjerava se starješini. Nakon kratkog doručka starješina najavljuje odlazak te se u ime mladenaca oprašta od roditelja i započinje svadbenu povorku koja se obavezno fotografira.

Pred mladenkinom kućom mladenka se prosi, a nakon dobivenog pristanka odlazi se po mladu. Mladenku prodaje žena koja ju je oblačila, a otkupljuje djever koji se za nju pogađa. Ona se zove tri puta. Najprije dolazi djevojčica (pupoljak), zatim starija žena (procvala ruža) i tek tada mladenka (bijela ruža). Poslije toga starješina najavljuje oproštaj od roditelja i odlazak u crkvu. Nakon svečanog crkvenog vjenčanja započinje veselje.

Svadba se obično odvija kod mladenke koja u ponoć odlazi za snahu, oprašta se od roditelja i ide u novi dom.

A sada nešto o značenjima koje prate svadbu. Bijela mladenkina haljina znači djevojaštvo, nevinost i čistoću. Buket predstavlja početak novog života, prsten simbolizira vjernost i beskonačnu ljubav, torte različitih oblika mnogobrojno potomstvo ili plodnost. Trubom se odganjaju zli duhovi, a maškare koje dolaze poslije plesa mladenke donose dobre želje za novi zajednički život.

( Blaženka Jurak, fotografije u razdoblju od 1948. – 1958.)

ISPOVIJEST JEDNOG KRŠĆANSKOG OCA

„Ja se osjećam sretan i vrlo radostan jer sam u svojem životu shvatio što znači imati živu vjeru. Ona je najveći Božji dar. Ona je temelj ljudskog društva, blagoslov i sreća obitelji. A gdje nema vjere tamo nema sreće ni blagostanja Božjega.“

(Tomaš Jurak, 1897. – 1969.) Umro je kršćanski kao što je i živio kod svog sina svećenika. Pokopan je u rodnom selu Sveti Ilija.

01

02

03

04

05

06

07

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

30

31

32

33

34

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54