VATROGASCI IZ M. SREDIŠĆA NA HODOČAŠĆU U SVETIŠTE MAJKE BOŽJE BISTRIČKE

Jedno od najpopularnijih i najposjećenijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj je svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Brojna hodočašća započela su 1684. godine kada je pronađen kip Majke Božje Bistričke koji je zbog opasnosti od Turaka 1650. godine bio zazidan u jedan prozor župne crkve u Mariji Bistrici. Kip potječe iz 15. stoljeća, a 1880. godine veliki požar uništio je cijelu  crkvu osim glavnog oltara s kipom Majke Božje Bistričke koji je ostao potpuno neoštećen.

U ovo Nacionalno svetište tradicionalno dolaze vatrogasci iz cijele Hrvatske, a jučer 29. svibnja održano je 17. po redu hodočašće. Njemu je prisustvovalo više od 2 tisuće vatrogasaca, a organizatori su bili Hrvatska vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica KZŽ, Vatrogasna zajednica općine Marija Bistrica i DVD Marija Bistrica.

Među profesionalnim vatrogascima, članovima dobrovoljnih društava, vatrogasnoj mladeži i njihovim obiteljima bili su i pripadnici DVD-a Mursko Središće i to Marina Orehovec, Maja Mesarić, Mladen Kontrec, Ivica Mesarić, Nikola Sabo, Dejan Majhen, Rudi Rihtarec, i Ranato Matoša.

Ovo hodočašće svojevrsna je duhovna obnova vatrogasaca u mjesecu zaštite od požara, pred početak požarne sezone.  Svetu misu su koncelebrirali pater doktor Niko Bilić i rektor svetišta msgr. Zlatko Koren koji su u propovijedi naglasili visoka moralna i humana načela vatrogastva jer  upravo vatrogasci svojom brigom i nastojanjima pokazuju pravu vjeru i Božju ljubav na djelu, pomažući bližnjima bez osobnih interesa i koristi.

(R. Tomanić, foto DVD)

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11