USKRATILI MU PRAVO NA POMOĆ I NJEGU JER IH ŽELE RAZDVOJITI ?

Muralistu se obratio Zvonko Horvat, Rom iz Sitnica o kojemu smo već pisali na našim stranicama. Da se podsjetimo, Zvonko je u svoju kuću primio Milenu Jelenić sa četvero maloljetne djece koja je zajedno sa njima pobjegla iz Jastrebarskog od nasilnog supruga koji je fizički i psihički maltretirao i zlostavljao nju i djecu.

Jelena je napustila supruga, uputila se u nepoznato, a u Čakovcu je slučajno srela Zvonka Horvata koji joj je nesebično ponudio svoju kuću za smještaj nje i njezine djece.

Nakon toga nastaju peripetije oko upisa jednog djeteta u osnovnu školu Mursko Središće, socijalna služba iz Jastrebarskog oduzima djecu i smješta ih u dom dok Jelena nastavlja živjeti u Sitnicama sa Zvonkom.

Zvonko Horvat je rješenjem Centra za socijalnu skrb Čakovec, Podružnica Mursko Središće, od 01.07.2013. imao pravo na pomoć za uzdržavanje jer je trajno radno nesposoban i samohrani roditelj. Utvrđeno je zatim da korisnik nema dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba, niti ih je u mogućnosti ostvariti radom ili primitkom od mirovine te je ustanovljeno da ispunjava uvjete za priznavanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Nakon godine i pol od ovog rješenja Zvonko dobiva 28.11.2014. novo u kojem stoji da mu prestaje pravo na doplatak za pomoć i njegu, zbog neispunjavanja zakonski propisanih uvjeta.

Sada je pak utvrđeno da kod korisnika postoji tjelesno oštećenje, nije utvrđeno intelektualno oštećenje, nije utvrđeno mentalno oštećenje, nije utvrđeno više vrsta oštećenja zdravlja i nije utvrđena visina oštećenja zdravlja.

Utvrđena je zatim potpuna nesposobnost za rad, ali i to da je korisnik trenutno pokretan i sposoban za osnovno samozbrinjavanje u kući i izvan nje.

S obzirom na utvrđeno činjenično stanje, utvrđeno je da isti ne ispunjava uvjete za daljnje priznavanje  prava na doplatak za pomoć i njegu.

Zvonko veli da je sada ostao bez ikakvih primanja, da doslovno gladuju. Postavlja pitanje što se to kod njega promijenilo od prvog do drugog rješenja, osim ako ga na ovaj način žele razdvojiti od Jelene koja je prema svojim riječima također bez ikakvih primanja.

Zanimljivo će biti vidjeti nastavak ove sage, a mi ćemo je pratiti do njenog kraja, ma kakav on bio. Na ovom linku možete pogledati što smo o ovom slučaju do sada pisali http://muralist.hr/?s=zvonko+horvat

(tekst i foto, rt)

IMG_20140908_082655