UDRUGE MIS I MIK: Školsko natjecanje iz informatike

Na županijsko natjecanje plasirala se 52 člana međimurskih informatičkih udruga

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski savez informatičara u čijoj se organizaciji odvilo školsko natjecanje iz informatike, nedavno su objavili popis učenika pozvanih na županijsku razinu. Na natjecanju koje se održalo u školama najbolje rezultate na razini Međimurske županije ostvarili su članovi udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS), odnosno učenici koji se za natjecanje pripremaju uz vanjske mentore, sudjelovanjem na tečajevima Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije i Želim biti INformatičar, projekata koji se provode pod pokroviteljstvom Međimurske županije, odnosno uz sufinanciranje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Učenike su za natjecanje pripremali edukatori udruga Dejan Drabić, Marin Drabić, Viktor Lazar, Miljenko Blažeka i Darinka Drabić.

 

MIS-ovcima i MIK-ovcima prva mjesta u gotovo svim dobnim skupinama

U kategoriji ‘Primjena algoritama’, u konkurenciji učenika 5. razreda, pravo sudjelovanja na županijskoj razini natjecanja ostvarili su isključivo članovi MIK-a i MIS-a, njih ukupno dvanaestero. Sa 100-postotnom točnošću test su riješili Jakov Marodi i Marta Topolnjak (oboje OŠ Nedelišće), treće mjesto zauzeo je Dorijan Majsan (I. osnovna škola Čakovec), a potom su uslijedili Paulo Nomo Nemi (OŠ Nedelišće), Petar Kocijan (OŠ Belica), Leda Bujanić (OŠ Ivanovec), Leon Lepen (I. osnovna škola Čakovec), Niko Kocijan (OŠ Belica), Max Varga (I. osnovna škola Čakovec), Jakov Šarić (III. osnovna škola Čakovec), Martin Golub (II. osnovna škola Čakovec) i Matej Posavec (OŠ Strahoninec).

Od šestaša najbolji rezultat postigli su učenik OŠ Draškovec Leo Lipić i učenik II. osnovne škole Čakovec Ivano Lukačević, riješivši test sa 100-postotnom točnošću. Četvrto mjesto zauzeo je Abel Baranašić iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, a peto su podijelili Jakov Božanić i Marko Mikolaj, oboje polaznici OŠ Strahoninec.

Plasman na županijsko natjecanje ostvarili su i učenici 7. razreda OŠ Draškovec Leo Dolenec (1. mjesto), učenica OŠ Strahoninec Mirna Drabić (2. mjesto), polaznik I. osnovne škole Čakovec Saša Ovčarić (4. mjesto) i učenica čakovečke III. osnovne Michelle Mesarić (5. mjesto), kao i učenici 8. razreda Filip Vinko (2. mjesto; II. osnovna škola Čakovec), Kaja Baksa (3. mjesto; I. osnovna škola Čakovec) i Velimir Tota (4. mjesto; OŠ Draškovec).

Na županijskom natjecanju natjecat će se i 14 članova MIS-a i MIK-a srednjoškolskog uzrasta, koji su na školskoj razini postigli odlične rezultate. Poziv za natjecanje primila su dva najuspješnija učenika 1. razreda srednje škole – Dominika Vugrinec i Roko Gluhak, oboje učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Od 12 plasiranih učenika 2. razreda njih devet se za natjecanje pripremalo pod mentorstvom edukatora MIS-a i MIK-a i to: Jakov Biškup iz Tehničke škole Čakovec (1. mjesto), Vedran Novaković iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (2. mjesto), Luka Dakić iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (4. mjesto), Vito List i Marin Rameša iz Tehničke škole Čakovec, odnosno Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (5. mjesto), Marin Topolnjak iz Tehničke škole Čakovec (8. mjesto) te Luka Lukačević, Vjeran Murković i Petar Vinko iz Gimnazije (9. mjesto). Najbolji rezultat među natjecateljima 3. razreda srednje škole postigao je gimnazijalac Matija Bujanić, dok su učenici 4. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Maksimilijan Hižman i Noa Oreški zauzeli 2. i 3. mjesto.

U kategoriji ‘Logo’ na županijsko natjecanje plasirali su se učenici 6. razreda Teo Faić (OŠ Petar Zrinski Šenkovec), Jakov Hižman (OŠ Vladimira Nazora Pribislavec) i David Koštarić (I. osnovna škola Čakovec). Navedeni članovi međimurskih informatičkih udruga ostvarili su jednak broj bodova i podijelili drugu poziciju, a svoje sudjelovanje na županijskom natjecanju – s osvojenim drugim mjestom – osigurala je i učenica 7. razreda OŠ Ivanovec Mura Blažević.

 Sve više odličnih rezultata i na području susjedne županije

Uz učenike međimurskih osnovnih i srednjih škola, udruge Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub bilježe sve veći broj članova s područja Varaždinske županije. Brojni polaznici varaždinskih škola za natjecanja se pripremaju u sklopu izvaninstitucionalnih programa međimurskih udruga MIK i MIS, stoga ne čudi sve veći broj postignuća i na području susjedne županije.

U prilog uspješnosti rada međimurskih udruga najbolje svjedoče rezultati učenika 6. razreda varaždinskih osnovnih škola, među kojima su prva tri mjesta osvojili upravo članovi MIS-a i MIK-a – Dorian Panić, Marin Rođak i Oliver Vitez. Dorian je polaznik II. osnovne škole Varaždin, a potonja dvojica učenici su varaždinske VI. osnovne škole.

Najuspješnija u konkurenciji natjecatelja 7. razreda bila je Ozana Margotić (VI. osnovna škola Varaždin), a uz nju će na županijskom natjecanju sudjelovati i Hugo Darabuš iz Katoličke osnovne škole Svete Uršule koji je osvojio 3. mjesto.

Od učenika 8. razreda poziv za županijsku razinu primio je trećeplasirani Leonardo Barulek (III. osnovna škola Varaždin), dok su među učenicima 1. razreda srednje škole polaznici MIS-a i MIK-a zauzeli prva tri mjesta i to sljedećim redom: Antun Kralj 1. mjesto, Vito Weiser 2. mjesto i Marko Hrenić 3. mjesto. Svi navedeni natjecatelji učenici su Prve gimnazije Varaždin.

Svoje sposobnosti na županijskom natjecanju pokazat će i šestoplasirani učenik 2. razreda Elektrostrojarske škole Varaždin Ivan Melnjak.

Sve rezultate minulog školskog natjecanja pogledajte ovdje, dok je županijska razina informatičkog natjecanja na rasporedu u petak, 11. ožujka. 

Andreja Šmitran, mag.nov.