U MURSKOM SREDIŠĆU SAKRAMENT SVETE POTVRDE PRIMILO 28 FIRMANIKA

Sakrament Svete Potvrde ili Krizme je sakrament kojim krizmanik ulazi u „svijet odraslih“ u vjeri. Riječ POTVRDA dolazi od latinske riječi  confirmatio ili od temeljnog glagola firmare što znači učvrstiti, ojačati. Zato taj sakrament Svete Potvrde još nazivamo FIRMA. Zovemo ga također i KRIZMA što dolazi od krizme tj. svetog ulja što ga biskup posvećuje na Veliki četvrtak, a njime se pomazuju krizmanici. One koji primaju ovaj sakrament nazivamo potvrđenici, krizmanici ili firmanici.

Sakrament krštenja i potvrde zajedno sa sakramentom Euharistije čine jednu cjelinu. Ti su sakramenti dijelovi istog puta kojim svatko treba proći tko se želi potpuno pridružiti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Također ove sakramente nazivamo i sakramentima uvođenja u vjeru i život kršćanske zajednice jer se za njihovo slavljenje i primanje, traži poznavanje kršćanske vjere i života po vjeri. Primanjem sakramenta potvrde primamo puninu Duha Svetoga.

Jučer 30. travnja u crkvi Svetog Ladislava i Marije Kraljice u Murskom Središću sakrament Svete Potvrde primilo je 28 firmanika. Svetu misu predvodio je msrg. Ivan Godina generalni vikar Varaždinske biskupije sa dekanom Laonardom Logožarom , svećenicima Josipom Horvatom, Ivanom Novakom i Tomislavom Antekolovićom te kapelanom Tihomirom Ciglarom.

(rt, foto Anđelko Jurak)

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26