U MEĐIMURJU BESPLATAN PRIJEVOZ UČENIKA – OSIGURANI ASISTENTI I UDŽBENICI

I u novoj školskoj godini u Međimurju osigurani udžbenici i prijevoz, ali i osobni asistenti

Svako dijete koje će na jesen krenuti u bilo koji razred osnovne ili srednje škole imat će osigurane uvjete za obrazovanje na najvišem nivou. Bez sumnje ta tvrdnja vrijedi u Međimurskoj županiji, gdje je svim školarcima osiguran besplatan prijevoz učenika, ali i asistent u nastavi, osnovnoškolcima besplatni udžbenici, a uz izgradnju, adaptacije i opremanje ustanova na svim ovim projektima se ne staje, već ide korak dalje te će se osigurati asistenti u nastavi i za predškolarce. Svjestan kako su upravo to informacije koje 17 dana prije početka nove školske godine zanimaju sve roditelje, ali i djecu, župan Međimurske županije Matija Posavec još je jednom potvrdio da osim što najsjevernija hrvatska županija i dalje drži jedan visoki standard u obrazovanju, ujedno pokazuje i socijalnu osjetljivost, jedinstvenim projektima u zemlji.

„I ove godine stojimo čvrsto pri stavu da svi roditelji osnovnoškolaca moraju bezbrižno dočekati novu školsku godinu uz osiguranje potpuno besplatnog obaveznog obrazovanja. Uz to, nemaju problema ni s prijevozom koji je za sve školarce besplatan. Kratko i jasno, svjesni smo da je kvalitetno obrazovanje ključ za daljnji razvoj“, objasnio je međimurski župan.

Međimurski učenici jedini u Hrvatskoj imaju osigurane udžbenike i prijevoz

Iako su neki gradovi i regije po uzoru na naš, pokrenuli slične modele uz sufinanciranje i razmjene, Međimurska županija i dalje je jedina u Hrvatskoj koja u suradnji s jedinicama lokalne samouprave svojim učenicima osigurava udžbenike te ih rasterećuje i kod prijevoza. Dok će udžbenici osnovnoškolce dočekati na stolu, što se tiče prijevoza, prvih tjedna dana za sve će biti besplatan prijevoz. „Ove smo godine odlučili još malo olakšati, djeci u segmentu kupovanja, točnije produživanja karate te roditeljima u dodatnim troškovima, tako da uvodimo novi sustav kontrole posebnom karticom koja će vrijediti cijelu godinu, a njen trošak je 100 kuna“, potvrdio nam je Damir Varga, direktor Rudi – Express d.o.o.

Posavec: „Projekt osobnih asistenata u školama ide, uvodimo ih i u vrtiće!“

Radno ljeto u segmentu obrazovanja u Međimurskoj županiji okrunili su i novim jedinstvenim projektom, pa tako ne samo da će biti osigurani svi asistenti u nastavi za koje postoji potreba, već će naša Županija ponovo uvesti jedan nadstandard, u kojem će djeca predškolske dobi također imati svoje asistente. „Mi ćemo ponovo biti brži i iz različitih izvora tijekom rujna osigurati sredstva za osiguranje svu djecu koje trebaju asistente“, siguran je Posavec te objašnjava kako se uz to nastavlja i niz drugih projekata, studentski i učenički krediti, jednokratne studentske potpore, nastavlja se rad Zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec, stipendiranje djece hrvatskih branitelja, sufinanciranje škole plivanja, projekta Eko škole, a nastavlja se i sa stipendiranjem učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička zvanja.

Prvi krug upisa uspješan, jesenski rok 24. kolovoza

Nakon prvog kruga upisa u prve razrede međimurskih srednjih škola upisano je 1105 učenika, dok je trenutno upisan 1251 prvašić, točnije 70 njih više nego prošle godine. „Gimnazija i Srednja škola Čakovec popunile su sva mjesta, a samo je trećina učenika upisana u gimnazijske programe dok su ostali odabrali najčešće ekonomiju i trgovinu, strojarstvo, elektrotehniku i računarstvo te graditeljstvo“, rekla je Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije. Stoga se može reći da se planiranjem upisa u međimurske srednje škole uspjelo slijediti strukturu gospodarskih djelatnosti u županiji i stvoriti osnovu za planiranje i razvoj ljudskih potencijala u vodećim gospodarskim granama.

Nikada više ulaganja u obrazovanje i školsku infrastrukturu

„Sve će škole biti spremne za prvi dan nastave, a udžbenici koje se naknadno nabavljalo, do 31. kolovoza bit će u svim školama. Valja napomenuti da je puno investicija u tijeku, a u narednim godinama orijentirati ćemo se na nove načine financiranje energetske učinkovitosti“, naglasio je Branko Sušec, pročelnik UO za društvene djelatnosti. Naime dodatnim ulaganjima ove smo školske godine uspjeli stvoriti uvjete za odvijanje nastave u jednoj smjeni i u Osnovnoj školi Prelog, tako da će u jednoj smjeni od jeseni raditi 12 osnovnih škola, što čini oko 40 posto škola kojima je Međimurska županija osnivač.

„U pet do šest godina unazad nikada nismo imali više ulaganja u obrazovanje, pa se iznos u ovom trenutku penje i preko 12 milijuna kuna, što dokazuje kako nam je obrazovanje prioritet“, nadovezao se župan i objasnio kako će se do početka nove školske godine u potpunosti završiti projekt Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i rekonstruirati Tehnička škola Čakovec. Uz to, pripremljeni su projekti za energetsku  obnovu Graditeljske škole i ETŠ-a, kreće se s velikim projektom rekonstrukcije Učeničkog doma, završava se dvorana u OŠ Orehovica, započeta je gradnja nove škole u Pribislavcu, uz sva ulaganja u drugim školama, planiraju se investicije i u Srednjoj školi Prelog.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

07