U 90. GODINI ŽIVOTA NAPUSTIO NAS JE NAJSTARIJI VATROGASAC I RUDAR ERNEST AUGUSTIĆ

Danas je na gradskom groblju u Murskom Središću pokopan Ernest Augustić, jedan od najstarijih građana koji je čitav svoj život posvetio boljitku svojeg grada, a najveći doprinos dao je u DVD-u Mursko Središće čiji je bio dugogodišnji član. U prisustvu rodbine i mnogobrojnih građana koji su došli ispratiti na posljednji počinak našeg Ernija, oproštajni  govor održao je predsjednik DVD-a Juraj Zadravec.

 

a

Ožalošćenoj obitelji, rodbini, prijateljima i znancima

Sakupili smo se danas na ovom groblju kako bi na vječni počinak ispratili našeg pokojnika, prijatelja, vatrogasca g. Ernesta Augustića. Sakupili smo se da izrazimo sućut i saučešće obitelji i da zajedno sa njima podijelimo bol i tugu zbog odlaska dragog nam pokojnika, koji je preko četrdeset godina radio u našem DVD-u, na dobrobit našeg mjesta i građana te mu ovim svečanim ispraćajem odajemo počast za nesebično zalaganje i služenje koje je trajalo više nego puni radni vijek.

Rođen je 1927. godine, a u redove vatrogasnog društva stupio je 1968. godine. Godine 1958. završio je obuku za zvanje vatrogasca.  Za svoj je rad primio spomenice za 10, 20, 30 i 40 godina rada. Isto tako primio je za svoj nesebični rad u vatrogastvu srebrno i zlatno vatrogasno odlikovanje. 2002. godine je za svoj rad primio medalju, a iste je dobio za posebne zasluge povodom 10 i 20 godina svojega predanoga rada. Od 1992. godine vatrogasni je veteran.

Oženio se suprugom Anom i u braku imao sinove Branka, Marjana i Dražena. Uvijek je bio spreman ići na gašenje požara, pomagati na intervencijama i elementarnim nepogodama kao i u radu sa mladim naraštajima vatrogasaca. Za njegovo vrijeme bile su zabave pod brajdama gdje je uvijek bio prisutan i volio pomoći.

U svom radu više je puta svoje zdravlje i život stavio na kocku, samo da svojom požrtvovnošću, znanjem i neustrašivošću pomogne potrebitima. Ako znamo da su se intervencije većinom događale za vrijeme elementarnih nepogoda, a poslije napornog rada u poduzeću još se više ističe humana crta pomoći čovjeku u nevolji što je upravo krasilo dragog nam pokojnika. Posebno se veselio i brinuo o svojoj obitelji, bio je ponosan na obitelj, ali je usprkos svemu bio prisutan na svim radnim akcijama u izgradnji ili održavanju vatrogasnih prostorija i opreme i kao penzioner već u godinama, pomagao na izgradnji novih garaža. I na kraju možemo kazati samo jedno veliko hvala našem dugogodišnjem vrijednom članu.

U ovom najtežem trenutku rastanka sa našim dragim pokojnikom upućujem jedno veliko hvala za sve što je učinio za dobrobit našeg mjesta, za naše žitelje, a ožalošćenoj obitelji, rodbini i prijateljima upućujem iskrenu sućut u svoje osobno ime i u ime DVD-a Mursko Središće.

   Dragi Erni neka ti je laka ova međimurska gruda!

(R. Tomanić, foto A. Jurak)