Sveti Martin uz Muru

Međimurje se posljednjih godina i desetljeća sve više prepoznaje kao regija vrhunskih vina, pa je i obilježavanje spomendana sv. Martina, danas vinskog sveca, sve veći i raskošniji događaj. Ovaj svetac i u prošlosti je bio vezan uz čitav naš kraj uz Muru, a treba napomenuti i da mu je uloga zaštitnika vinara modernija zadaća i da je prije označavan drugačije.

Osim što je još od srednjeg vijeka zaštitnik župe u Svetom Martinu na Muri te župe u Podturnu, sveti Martin je i prvi zaštitnik župe u Murskom Središću.

Sveti Martin bio je biskup Toursa i prvi je svetac koji nije mučenik, a u srednjem se vijeku prikazuje kako reže dio svojeg plašta i daje ga prosjaku ne bi li se ovaj ugrijao. On je tako i bio poznat kao zaštitnik prosjaka i putnika, jer sam je Isus Krist rekao da se u svakoj nepoznatoj osobi može pronaći njega, pa tako i u prosjaku kojem Martin daje plašt. Je li Martin postao svetac zaštitnik pojasa uz Muru jer je zaštitnik putnika ili razlog leži u tome što je riječ o svecu ratniku, kakvi i dominiraju Međimurjem u razdoblju srednjeg vijeka, ne možemo odgovoriti. Moguće je i da ga je uz sebe vezao neki viteški red ili plemenita obitelj, poput Haholda koji sjedište roda imaju u nedalekoj Lendavi. U Podturnu i Svetom Martinu na Muri još danas imamo sačuvane ostatke gotičke arhitekture, dok je srednjovjekovna kapela svetog Martina u Murskom Središću, koja se nalazila uz rijeku Muru, na žalost uništena u poplavama i ostalim nepogodama koje su je zadesile.

(Zoran Turk)