ŠTO JE POLICIJA RADILA TIJEKOM 2015.?

Već više godina unazad, policija se iz strogo represivnog državnog aparata transformirala i u tijelo državne uprave koje se sve više bavi i prevencijom svih oblika kažnjivih ponašanja. Policijska uprava međimurska prema ostvarenim aktivnostima te u kreiranju novih, slovi kako jedna od uspješnijih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

Tijekom 2015. godine policijski službenici za prevenciju Policijske uprave međimurske proveli su četiri nacionalna preventivna projekta i to „Zdrav za 5“, „Živim život bez nasilja“, „Manje oružja, manje tragedija“ i „Imam izbor“ te aktivnosti iz nacionalne preventivne akcije „Zajedno“.

U sklopu projekta „Zdrav za 5“ policijski službenici tijekom školske godine 2014./2015. održali su  edukativna predavanja učenicima osmih razreda osnovnih škola te učenicima prvih razreda srednjih škola na temu „ovisnosti i zlouporabe alkohola i droga“. Predavanjima je obuhvaćeno ukupno 101 razredno odjeljenje, odnosno 1957 učenika. Ujedno, u okviru II. komponente projekta „Zdrav za 5“, a  povodom obilježavanja Dana planete Zemlje u suradnji sa šest osnovnih škola održane su preventivne aktivnosti pod sloganom „Čist okoliš, zdrava budućnost“.

Kako bi se mladima Međimurja predstavio nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja“, sredinom studenog prošle godine, u dvorani Centra za kulturu Čakovec održana je promocija dokumentarno – edukativnog filma koji promovira kulturu nenasilja, a kojoj je prisustvovalo petstotinjak uzvanika, učenika, učitelja, profesora i drugih gostiju.

Tijekom provođenja aktivnosti iz projekta „Manje oružja, manje tragedija“ građani su dragovoljno predali 3842 komada streljiva različitog kalibra za dugo i kratko vatreno oružje, pet pušaka, četiri pištolja, 22 ručne bombe, 200 grama baruta, kao i manje količine drugih minsko-eksplozivnih sredstva.

Policijska uprava međimurska s ciljem povećanja općeg stanja sigurnosti te jačanja socijalne uključenosti Roma, tijekom školske godine 2014./2015. u Osnovnoj školi Jože Horvata u Kotoribi, provela je aktivnosti iz preventivnog projekta „Imam izbor“. Radi se o projektu širokog spektra, prevencije svih oblika nasilja, zlouporabe droge i drugih sredstava ovisnosti,trgovanja ljudima, općenito jačanja prevencijske kulture. Projekt se sastoji od osam komponenti, a u njegovo provođenje bilo je uključeno četrdeset učenika petih razreda. U školskoj godini 2015./2016. u spomenuti preventivni projekt uključeno je 74 učenika petih razreda Osnovne škole dr. Ivana Novaka iz Macinca.

U okviru preventivne akcije „Zajedno“, koja je usmjerena na sprječavanje trgovanja ljudima, posebice ženama i djecom, tijekom prošle godine policijski službenici učenicima završnih razreda srednjih škola održali su niz edukativnih predavanja. Također, s ciljem podizanja svijesti naših građana o problematici trgovanja ljudima te poticanja društva na odgovornu reakciju održano je više informativnih punktova te su policijski službenici sudjelovali u tematskim radio emisija.

Policijska uprava međimurska, ujedno je provodila i preventivne projekte te akcije lokalnog karaktera: “Coolijada“, „Zaštitimo svoj bicikl“, „Zajedno do veće sigurnosti“, „Video nadzor i mobilni nadzor Grada Čakovca“, „Biciklističke ophodnje Policijskih postaja Čakovec i Prelog“.

Ističemo, kako se provođenjem preventivnih aktivnosti iz projekta „Zaštitimo svoj bicikl“, broj otuđenih bicikala u 2015. godini smanjio za 23,65 posto, konkretno otuđeno je 114 bicikala manje nego tijekom 2014. godine.

Već dugi niz godina uspješno surađujemo i s raznim udrugama osoba s invaliditetom na području Međimurske županije. U prošloj godini izdan je letak „Sigurnost i povjerenje“, namijenjen isključivo policijskim službenicima, a koji sadrži niz preporuka te informacije o pravilnom pristupu i ostvarivanju socijalnog kontakta s osobama s invaliditetom.

U okviru bilateralne suradnje Ministarstvo unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke, Savezne pokrajine Baden-Württemberg u lipnju 2015. godine doniralo je Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, odnosno Policijskoj upravi međimurskoj potpuno opremljeno kombi vozilo, tzv. Mobilni preventivni centar policije. Ovo vozilo, prvo takve vrste u Republici Hrvatskoj, omogućuje  lakšu dostupnost građanima, a uz provođenje preventivnih aktivnosti pridonosi zbližavanju policije i građana, čime se pobuđuje svijest o potrebi stvaranja partnerskog odnosa građana i policije.

U suradnji s lokanom samoupravom i Vijećima za prevenciju kriminaliteta na području Međimurske županije (Vijeća gradova Čakovca, Murskog Središća i Preloga te Županije), od lipnja pa do kraja 2015. godine, koristeći Mobilni preventivni centar provedeno je ukupno 88 preventivnih akcija.

Krajem rujna protekle godine, Policijska uprava međimurska na prostorima Sportsko rekreativnog centra DG „Sport“ i hotela „Panorama“ u Prelogu organizirala je održavanje drugog po redu „Sajma sigurnosti i prevencije“. Sajam je organiziran s ciljem prezentacije rada policije po pitanju generalne prevencije svih oblika kažnjivih ponašanja te predstavljanja rada svih subjekata društva koji djeluju na području prevencije.

Glede preventive u cestovnom prometu, u protekloj godini provedeno je 14 preventivnih akcija.

Akcije su provedene s ciljem stvaranja partnerskog odnosa sa svim sudionicima u prometu, a pritom su podijeljeni i promidžbeni materijali Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije te HAK-a (Autokluba Čakovec).

Ujedno, policijski službenici Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave međimurske gostovali su u raznim TV i radio emisijama (125 javljanja u radio emisije) vezano za sigurnost prometa na cestama, mjesta nadzora brzina te protočnosti prometa na cestama. Svaka akcija iz domene cestovnog prometa medijski je najavljena i po provedbi popraćena isticanjem ostvarenih rezultata.

Osnovna znanja o prometnoj kulturi potrebno je stjecati od najranije dobi. Kako bi naši najmlađi stekli prva prometna znanja, tijekom 2015. provedeno je 56 predavanja u dječjim vrtićima. Ujedno, provedeno je i 160 edukativnih predavanja u međimurskim osnovnim i srednjim školama.

U 2015. godini provedena je obuka Prometne jedinice mladeži Grada Čakovca, kao i obuka školskih prometnih jedinica u kojoj je sudjelovalo 56 učenika iz 14 osnovnih škola.

Značajnim novčanim sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Grad Čakovec rekonstruirao je raskrižja ulica Ivana Sokača i Tomaša Goričanca te Svetojelenske ulice i Jakova Gotovca, dok je kod dva pješačka prijelaza u gradu Čakovcu postavljena led rasvjeta.

Kako bi se sve ove preventivne aktivnosti što kvalitetnije provodile, početkom travnja prošle godine u suradnji s Vijećem za prevenciju Međimurske županije štampano je 13 vrsta preventivnih materijala (37 tisuća raznih primjeraka brošura, letaka te plakata ukupne vrijednosti  34 tisuće kuna). Radi se o postojećim preventivnim materijalima Policijske uprave međimurske, koji su redizajnirani zbog izmjena zakonskih propisa ili dotrajalog izgleda te su izrađena dva nova letka koja se koriste u prometnoj prevenciji.

I na kraju, sve ove preventivnosti aktivnosti ne bi se mogle provesti da nije bilo potpore i podrške, prije svega Međimurske županije. Također, izuzetno dobra suradnja ostvarena je sa svim osnovnim i srednjim školama, Gradom Čakovcem, Centrom za socijalnu skrb Čakovec – Podružnicom Obiteljski centar, Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, Udrugom Zora – za nenasilje i ljudska prava, Crvenim križem, Autoklubom Čakovec te mnogim drugim partnerima i suradnicima.

Ovim putem, s nadom u nastavak uspješne suradnje, a na dobrobit svih žitelja Međimurja, srdačno im se zahvaljujemo. 

 

(http://medjimurska.policija.hr/, foto: ilustracija)

IMG_5168