Stanje sigurnosti na međimurskim cestama – ove godine čak 519 prometnih nesreća

Na području Policijske uprave međimurske tijekom prvih osam mjeseci ove godine dogodilo se ukupno 519  prometnih nesreća, odnosno 45  prometnih nesreća više u odnosu na isto prošle godine (474), što predstavlja porast za 9,45%.

Od 519 prometnih nesreća, evidentirane su četiri nesreće s poginulim sudionicima (2016. – 5) u kojima su četiri osobe smrtno stradale (2016. – 5), što predstavlja pad za 20%. Od četiri smrtno stradale osobe tri su vozača osobnih automobila i jedan pješak.

Prema danima evidentiranja nesreća, po dvije s poginulim osobama dogodile su utorak i nedjelju te jedna u srijedu. Promatrajući prostornu komponentu jedna prometna nesreća dogodila se u gradu Čakovcu, a ostale tri na širem području Međimurske županije.

Također, evidentirano je 158 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što predstavlja  porast za 16,1% u odnosu na 2016. (136), dok s nastalom materijalnom štetom bilježimo 357 prometnih nesreća. I u tom dijelu  bilježi se porast za 7,2%  u odnosu na 2016. (333).

Najčešće greške sudionika prometnih nesreća su nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima, i to u 142 nesreće ili 27,3% od ukupnog broja prometnih nesreća (2016. – 130 ili 27,4%), nepoštivanje prednosti prolaska u 75 nesreća ili 14,4% (2016. – 77 ili 16,2%).

Alkohol, kao uzrok prometnih nesreća prisutan je kod 122 sudionika ili 10,5% u ukupnom broju sudionika, a 2016. godine kod 117 sudionika ili 10,8%.

U prvih osam mjeseci 2017.  utvrđeno je 6165 prekršaja iz domene cestovnog prometa, što je za 586 prekršaja ili 8,68% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja utvrđeno je 659 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, što je za 29 prekršaja ili 6,29% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Nepropisna brzina utvrđena je u 1765 prekršaja, što je za 646 prekršaja ili 26,79% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Policijska uprava međimurska u narednom razdoblju provodit će širok spektar aktivnosti preventivno-represivnog karaktera s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti na međimurskim prometnicama:

– tijekom rujna predviđene su aktivnosti usmjerene djeci školskog uzrasta s obzirom na početak nove školske godine. U svim osnovnim školama provode se predavanja u sklopu akcije „Poštujte naše znakove“, dok će policijski službenici pojačano pokrivati prilazne ceste zonama odgojno-obrazovnih ustanova;
– u četvrtak, 21. rujna tijekom dana sve policijske postaje provest će pojačane preventivno-represivne aktivnosti povodom „Europskog dana bez poginulih u prometu“, s ciljem da toga dana nitko ne pogine na cestama;
– u petak 22. rujna od 9 do 16 sati povodom Dana policije i održavanja Sajma sigurnosti i prevencije na Trgu Republike u Čakovcu međimurska policija prezentirat će posjetiteljima preventivne aktivnosti i raznu opremu koju policijski službenici koriste u obavljanju svakodnevnih zadaća.. Prometna policija animirat će djecu od vrtićkog do srednjoškolskog uzrasta kroz biciklijadu, likovnu radionicu (crtanje kredom na parkiralištu) te pokaznom vježbom policijskih službenika-motociklista na poligonu vožnje spretnosti;
– u subotu 23. rujna od 23 do 5 sati na cijelom području Policijske uprave međimurske provest će se akcija „Alkohol“;
krajem listopada s predstavnicima Autokluba Čakovec provest će se preventivne aktivnosti u srednjim školama uz predstavljanje simulatora sudara i prevrtanja;
– u petak, 3. studenog provest će se nova preventivna aktivnost  „The Honest truth“, koju će Policijska uprava međimurska provoditi u ugostiteljskim objektima i srednjim školama na području Međimurske županije, a usmjerena je mladima.

Uz najavljene aktivnosti, pozivamo sve sudionike u prometu  te nadležne institucije koje se brinu o održavanju prometne infrastrukture da daju svoj maksimalni doprinos kako bi na međimurskim prometnicama bilo što manje stradavanja, javlja http://medjimurska.policija.hr (foto: A. Jurak)