SREDIŠĆANSKI VATROGASCI ODRŽALI 135. IZBORNU GODIŠNJU SKUPŠTINU

Jučer 25. ožujka DVD Mursko Središće održao je svoju 135. godišnju skupštinu. Ona je bila i izborna pa je tako izabrano novo-staro čelništvo. Za predsjednika je izabran Juraj Zadravec, njegov dopredsjednik je Kristijan Novak, Miljenko Palnec izabran je za zapovjednika, a dozapovjednik je Petar Kraljić dok će tajničke poslove i dalje obavljati Tanja Smolković.

01

01a

Tanja je skupštini podnijela financijska izvješća o radu DVD-a za 2016. godinu kao i ona predviđena za 2017. i 2018. godinu te plan rada za ovu godinu. Izvješće Nadzornog odbora pročitao je njegov dosadašnji, a i budući predsjednik Branko Hoblaj u kojem je naveo da je poslovanje društva bilo transparentno i u skladu sa propisima i zakonom.

02

02a

Godišnjoj skupštini prisustvovala su okolna i prijateljska društva pa su tako bili prisutni predstavnici DVD-a iz Križovca, Peklenice, Zasadbrega, Svetog Martina na Muri, Selnice, Lapšine, Vratišinca, G. Kraljevca, JVP Čakovec, DUZS i vatrogasci iz susjedne Slovenije PGD Kungota s kojim središćanski vatrogasci već niz godina njeguju prijateljsku i dobrosusjedsku suradnju.

03

Skupštini se obratio gradonačelnik Dražen Srpak koji je istaknuo izuzetno dobru suradnju Grada i DVD-a koja se očituje na više područja i s kojom su obje strane više nego zadovoljne. Vatrogasci od Grada mogu kao i do sada očekivati svaku vrstu pomoći jer oni sa svojim radom to zaslužuju i od neizmjerne su koristi za sve građane.

04

Sve najbolje u budućem radu DVD-u Mursko Središće poželio je župnik Tomislav Antekolović stavljajući u prvi plan njihovu nesebičnost, požrtvovanje i spremnost da opasnosti izlože vlastite živote kako bi pomogli svojim bližnjima u opasnim situacijama. Ujedno je sve prisutne pozvao na otvorenje kapelice Svetog Josipa Radnika koje će biti 01. svibnja.

05

Bilo je tu i drugih govornika sa lijepim riječima upućenim središćanskim vatrogascima, a nakon službenog dijela skupštine održan je mali domjenak  uz ugodno druženje. U nastavku donosimo izvješća Upravnog odbora za 2016. godinu kao i izvješće zapovjednika.

(R. Tomanić, foto Tin Tomanić)

06

06a

06b

06c

06d

Izvješće Upravnog odbora za 2016. Godinu

 

DVD M. Središće broji 54  članova starijih od 18 i 30 članova u dobi od 6-18 godina. Po stručnoj osposobljenosti imamo:

2  članova bez ispita

12 članova u zvanju vatrogasac

24 članova u zvanju vatrogasaca prve klase

8 članova u zvanju vatrogasni dočasnik 1 klase

2 člana u zvanju vatrogasni časnik

5 člana u zvanju vatrogasni časnik 1 klase

1 počasni časnik

Pokrivamo MO Mursko Središće, Hlapićinu, Štrukovec i Sitnice sa približno 4.500 osoba ili 1420 domaćinstava.

U 2016. godini odradili smo sve planirane zadatke u okviru djelatnosti društva te odradili 171  uslugu sa ukupno odrađenih 1.615 sati na „Izgradnji plinskog polja Međimurje za potrebe INA  d.d Zagreb.

Dio usluga na izgradnji plinovoda odradila je JVP Čakovec kojoj se zahvaljujemo na pomoći u realizaciji tako velikog zahvata. Na kraju je dana 20.05. odrađena i velika javna pokazna vježba na bušotini Zebanec 2 sa petnaestak vozila različitih namjena gdje se simulirala stvarna situacija kvara  sistema koja je uspješno izvedena. DVD je bio domaćin vježbe poslije koje je bila analiza vježbe i domjenak.

Društvo je sudjelovalo  na svim manifestacijama koje je organizirao grad M. Središće, a za potrebe  grada odradili smo pranje šetnice i osiguranje svih manifestacija na području grada.

Tradicionalno smo sudjelovali na čuvanju božjeg groba, na sv. misi za Forjanovo, dan zahvalnosti,  hodočašću na Mariju Bistricu u organizaciji HVZ-a te na proslavi HVZ u Zagrebu, 125 godišnjici DVD Narda i drugim DVD-ima.

Učestvovali smo na takmičenjima u našoj zajednici i na nivou Županije te smo vršili razne usluge našim građanima i bili na proslavama  godišnjica okolnih društava.

Vrijedi napomenuti radove za potrebe INA d.d.  kao izvor dodatnog financiranja, te su tako ostvarena sredstva uložena u nabavku potrebne opreme i građevinske objekte.

Od većih investicija spomenuo bih nabavu kombi vozila zajedničkim snagama grada i DVD-a koje je posvetio naš biskup u sklopu proslave dana grada. Staro kombi vozilo je darovano gradu za potrebe komunalaca.

Od ostalih investicija napomenuo bih nabavu kaciga u vrijednosti 30.000,00 kn, servis izolacionih aparata u vrijednosti 13.000,00 kn te ostale opreme u vrijednosti 12.000,00 kn.

Od građevinskih radova izvedena je sanaciju sale ( sanacija temelja i zidova i odvodnje oborinskih voda u iznosu od 8.000,00 kn  kao i zamjenu stolarije na poslovnom dijelu u vrijednosti od 15.000,00 kn.

Izvršen je servis i zamjena guma na navalnom vozilu Scania u vrijednosti 20.000,00 kn.

Društvo je ove godine imalo Reviziju poslovanja od strane Državne revizije

kojom prilikom nisu nađeni nedostaci te je pohvaljeno za uredno i stručno vođenje  poslovanja. Isto tako je bila provjera od strane Vatrogasnog zapovjednika MŽ dana 06.12.2016. godine kojoj se odazvalo osam vatrogasaca.

Ovom prilikom zahvalio bi se gradu M. Središće na suradnji  kao i svim klubovima i udrugama na području MO te pojedincima koji su svojim radom pomogli radu društva.

Također zahvala svim članovima društva koji su svojim radom pomogli rad društva, posebno članovima UO i NO.

Za 2017. godinu je planirana  nabava dvadeset kompleta zaštitne odjeće i obuće ( komplet odijelo, čizme i rukavice) u iznosu od 140.000,00 kn  za koje će grad osigurati 105.000,00kn, a ostalo će biti vlastita sredstva.

Isto  tako planiramo svečano obilježavanje 135 godišnjice društva i 50 godišnjica izgradnje sale i garaže što će se prigodno obilježiti dana 22.06.2017. godine.

Da ne duljim hvala svima koji su na bilo koji način pomogli rad društva i naravno preporučujemo se i nadalje uz vatrogasni pozdrav

Vatru gasi brata spasi!

Predsjednik Juraj Zadravec

07

08

Izvješće zapovjednika za 2016. godinu

Poštovani gospodo uzvanici, kolegice i kolege vatrogasci dozvolite mi da kao zapovjednik društva podnesem godišnje izvješće o radu društva.

Djelatnost društva usmjerena je na sprječavanje  nastanka požara, gašenju požara, provođenju preventivnih mjera zaštite, pružanje usluga građanima, nabavi opreme, edukaciji samih članova te rad sa djecom i mladeži.

DVD M. Središće danas broji 25 operativnih članova u dobi od 18-65 godina i tridesetak članova podmladka.  Protekle godine imali smo 4 požara i dvije tehničke intervencije.

Odradili smo samostalno jednu vježbu i dvije sa pripadnicima JVP u sklopu Sajma sigurnosti u OŠ M. Središće. Sudjelovali smo i na zajedničkoj vježbi VZP u Gornjem Kraljevcu.

U mjesecu zaštite od požara krenuli smo sa vježbanjem djece i mladeži. Sudjelovali smo na kupu Vratišinca i Kuršanca te u Palinovcu  na Županijskom natjecanju sa dvije ekipe te na utrci Vatrogasaca u Merhatovcu sa četiri predstavnika.

Na dan sv. Florijana odlazimo na svetu misu i odajemo počast preminulim vatrogascima polaganjem vijenca i cvijeća. Uvijek organiziramo čuvanje božjeg groba i sudjelujemo na tijelovskoj procesiji.

Za potrebe grada odrađujemo sva potrebna dežurstva prilikom manifestacija i događanja te obavljamo poslove pranja šetnice i osiguranje svih manifestacija za potrebe grada.

Društvo je za potrebe INA d.d. odradilo 171 uslugu sa odrađenih 1.615 sati u što je uključeno osiguranje radilišta kod varenja i rezanja na bušotinama, dostavu vode i dežurstvo kod pretakanja plinskog kondenzata. U tu je svrhu prijeđeno 6.505 km sa svim vozilima.

Za potrebe vježbanja uredili smo kontejner na prostoru Slatina koji je donacija našeg partnera INA DD Zagreb.

Ovom prilikom bi se zahvalio svim članovima društva na pomoći i nesebičnom radu za potrebe društva uz vatrogasni pozdrav

Vatru gasi brata spasi!

Zapovjednik DVD-a Rajko Radiković

09

12