SREDIŠĆANSKI VATROGASCI OBNOVILI 125 GODINA STARU RUČNU ŠPRICU

Pripadnici DVD-a Mursko Središće već mjesec dana dragovoljnim radom obnavljaju staru ručnu špricu koja je izložena u staklenoj kućici kod zgrade gradske uprave. Ovaj već sada muzejski primjerak proizvela je firma „Walser F.“ iz Budimpešte i to 1892. godine. Središćanski vatrogasci odlučili su da je malo dotjeraju i obnove pa su je prevezli u svoju garažu gdje su obavljali radove, a evo sada možemo reći da su je temeljito restaurirali pa ona izgleda upravo fantastično. O tome smo razgovarali sa zapovjednikom DVD-a Miljenkom Palnecom, a on nam je rekao sljedeće:

IMG_2428

„Za obnavljanje ove stare vatrogasne šprice koja ove godine slavi svoj 125-ti rođendan bilo nam je potrebno mjesec dana, a odradili smo više od 300 sati. U svemu tome sudjelovalo je 10 naših članova i to Patrik Vrbanić, Karlo i Kristijan Novak, Nikola Sabo, Renato Matoša, Dejan Majhen, Mladen Kontrec, Florijan Leček, Petar Kraljić i naravno ja.

IMG_2381

U obnovu smo uložili oko tisuću kuna no puno više smo dobili od naših donatora koji su nam puno pomogli. Tako nam je firma Dobranić d.o.o. pomogla u pjeskarenju, Deban dizajn obnovio je stare hrastove daske, Metal Marodi donirao nam je zlatnu boju i pomogao svojim stručnim savjetima dok je obitelj Malović danas sa svojim konjima prevezla obnovljenu špricu na njeno staro mjesto u staklenu kućicu gdje će od sada biti još veća atrakcija i mamiti poglede Središćanaca, ali i mnogobrojnih turista.

IMG_2463

Ovo je na neki način i lijepi poklon našem vatrogasnom društvu koje ove godine slavi 135 godina postojanja i 50 godina od otvaranja starog vatrogasnog doma“, završio je Miljenko Palnec.

(R. Tomanić, foto Tin Tomanić)

IMG_2433

IMG_2450

IMG_2460

IMG_2465