SREDIŠĆANSKI VATROGASCI NA MISI ZA SVOG ZAŠTITNIKA SV. FLORIJANA

Jučer 07. svibnja pripadnici DVD-a Mursko Središće na čelu s predsjednikom Jurajom Zadravcem proslavili su blagdan svojeg zaštitnika sv. Florijana. Svetu misu predvodio je središćansli župnik Tomislav Antekolović, a njoj su uz druge vjernike prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak kao i gradonačelnik Dražen Srpak sa suprugom.

a

b

Vatrogasci su u svečanom mimohodu prošetali centrom grada od svojeg Doma do crkve sv. Ladislava i Marije Kraljice što čine tradicionalno svake godine.

c

Svetog Florijana,sveca kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća moli za pomoć protiv pogibelji ognja,poplave i drugih nepogoda vatrogasci slave kao svojeg zaštitnika. Njegovi kipovi rese mnoge crkve, a nije rijetkost da se nalaze i na kućama ili po gradskim trgovima.

Zaštitnik vatrogasaca  sveti Florijan bio je rimski časnik koji je zbog kršćanstva trebao biti spaljen na lomači. Naime, u to izrazito nekršćansko vrijeme, Florijan je otvoreno priznavao svoje kršćanstvo. Pošto Florijan nije poslušao naređenja cara da progoni kršćane, bio je osuđen na smrt spaljivanjem. Stojeći na lomači, Florijan potiče rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im “ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo”. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, Aquilinus (pomoćnik rimskog cara Dioklecijana) naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i baca ga u rijeku Enns. Florijanovo tijelo kasnije je pronašla pobožna žena, te je on naposljetku dostojno pokopan.

Obilježavanjem blagdana Sv. Florijana ujedno započinje mjesec zaštite od požara, u kojem vatrogasci dodatnim aktivnostima nastoje utjecati na svijest o važnosti vatrogastva u zaštiti ljudi i imovine.

(rt, foto A. Jurak)

d