SREDIŠĆANSKE MASKOTE RACIKE BOLJE OD VAKULE

Serjojnske racike, gradske maskote, pojavile su se u lučici uz rijeku Muru u siječnju 2014. godine. Bilo ih je četiri i to vrlo male, stare možda samo koji mjesec. U lučici su odrasle, posve se pripitomile te tako postale turistička atrakcija po kojoj je Mursko Središće, između ostaloga, postalo poznato u čitavoj Hrvatskoj, ali i u Europi.

01

Preživjele su one najveću poplavu u povijesti grada kada su se ponosno šepurile pred kamerama televizijskih postaja, posjećivale su ih ministrice, predsjednici vlade, o njima su pisale najtiražnije hrvatske novine i to u nekoliko navrata, a našle su se i na špici HTV-a u emisiji „Kamo za vikend“. Kada pogledamo njihove zasluge za promociju Murskog Središća moramo napomenuti da su i one zaslužile bar neko gradsko priznanje.

02

U proljeće 2016. godine racike su dobile potomstvo kada su nas iznenadila s 10 malih žibeka pa se njihov broj popeo na 14. Sada ih ima 12, male su postale velike i također pitome, a njihovo stalno boravište ostalo je isto, lučica na gradskoj šetnici, iako ponekad znaju obilaziti i centar grada, posjetiti Lapornika i Sv. Ivana i to strogo po pravilima prelazeći ulicu baš po „zebri“.

04

03

05

Lučici napuštaju samo u iznimnim situacijama, kada osjete promjenu vremena. Tako su je napustile  u siječnju i to točno dan prije, uoči smrzavanja lučice koja je završila okovana ledom. Otišle su na drugu stranu u rukavac Stare Mure gdje su se pridružile svojim divljim prijateljicama, no vratile su se odmah nakon što se lučica odledila.

06

Serjojnske racike izvanredno prognoziraju vrijeme što možemo vidjeti prema njihovom kretanju. Tako su i danas bile izvan lučice u koju tijekom prijepodneva nisu ulazile nego su se zadržavale na granici s Murom. Predosjećaju one najavljenu promjenu vremena koja nam stiže danas kada je najavljeno pogoršanje, sjeverni vjetar, a možda i snijeg.

08

Dakle ako vidite da racike ne ulaze u lučici nego se vrte oko nje, znajte da slijedi promjena vremena, a ako u to ne vjerujete, probajte sami provjeriti.

(R. Tomanić, foto, rt)

09

10

11