ŠRD „MURA“ M. SREDIŠĆE ODRŽALO REDOVNU IZVJEŠTAJNU SKUPŠTINU

U nedjelju 05.03.2017.godine ŠRD „Mura“  M. Središće u  restoranu Pansiona Ilonka, pred oko 120 članova i gostiju održalo je svoju redovnu izvještajnu skupštinu. Radu skupštine osim samih članova društva prisustvovali su i kao gosti  gradonačelnik M. Središća Dražen Srpak, tajnik Međimurskog ribolovnog saveza Darko Oreški te predstavnici udruga Sport za sve, LD Zec i DVD-a M. Središće. Svoje  sportske prijatelje došli su pozdraviti predstavnici srodnih udruga „Karas“ iz Peklenice, „Verk“ iz Križovca, „Čikov“ iz Svetog Martina na Muri  te „Stara Mura“ iz Miklavca.

Izvještaje o radu u prošloj kao planove za  ovu godinu iznio je predsjednik društva Stjepan Lisjak.

Svi gosti pozdravili su ovaj lijepi skup, a posebno  oduševljenje kod članova društva izazvalo je obećanje gradonačelnika Dražen Srpaka o sigurnoj i vrlo brzoj izgradnji Ribičkog doma  na Ribnjaku Zalešče.

 

Već tradicionalno nakon održane skupštine sve svoje članove,kao i goste SRD „Mura“ počastilo je svečanim ručkom.

Sve izvještaje o radu SRD „Mura“ u prošloj godini možete pročitati i nastavku .

(Z. Rihtarec, foto A. Jurak)

Izvješće o radu Srd„Mura“ u 2016.godini

Upravni odbor Srd Mure u 2016.održao je redovne sjednice prema ukazanim potrebama gdje su donošene odluke na prijedlog članova UO i njenih komisija, a vodeći se programom rada za 2016. koje je potvrdila Skupština društva. Osim redovnih sjednica za manje bitne teme UO nije se sastajao već ih je rješavao telefonski između članova UO ,dok se potvrda tih odluka donosila na idućim redovnom sjednicama. Moram naglasiti da pojedine sazvane sjednice UO nisu mogle   održane zbog nedostatka kvoruma (razlozi neodržavanja istih bilo je privatni razlozi pojedinih članova UO) te se prišlo sazivanju sjednica nedjeljom kako bi se odluke mogle donositi pravovaljano. O svim odlukama redovito je informiran predsjednik Nadzornog odbora gosp. Kukovec Damir. Kao članica SSRD Međimurske županije izvršavane su se obaveze prema Savezu sportski ribolovnih društava međimurske županije , a pojedini članovi UO i članovi društva su  sudjelovali  u samom radu Saveza kroz odbore i komisije Saveza (Upravnom, izvršnom , nadzornom odboru i takmičarskoj , ribočuvarskoj komisiji i komisiji za polaganje ribolovnih ispita).

Na vrijeme i u potpunosti su izvršavane obaveze prema Savezu od  uplate za prodane ribolovne dozvole , do dostave evidencije odrađenih radnih akcija članova i ulova za tekuću godinu za članove društva. Samom suradnjom sa SSRD M. županije  možemo kao članica biti zadovoljni. Kao nosilac gospodarenja na vodama danim na upravljanje od strane ministarstva  (Selnica i Zalešće) izvršene su sve obveze prema ministarstvu i HŠRS-u –od uplate doprinosa za prodane dozvole  na ribnjacima kao i dostava ulova i podataka o ribolovnim vodama. Što pak se tiče samog članstva (uz uobičajen prelazak članova iz jednog u drugo društvo većim djelom zbog izbjegavanja obveze odrađivanja radnih akcija) SRD Mura je u 2016. brojilo 297 odraslog člana i 25 kadeta, te je prodano 268 dozvola za seniore, 20 za seniorke odnosno juniore/ke , 3 dozvole za invalide domovinskog rata i 376 dnevnih dozvola. Iz gore navedenih podataka vidi se porast prodanih dozvola za starije uzraste od 7,4% i dnevnih dozvola 17 % ,dok nažalost kod mlađih uzrasta bilježimo stagnaciju odnosno nezainteresiranost mlađih dobnih skupina za ribolovni sport . Kako bi se pokušalo i mlađe dobne skupine (do 14 godina)  više zainteresirati za ribolovni sport UO na svojoj sjednici od 29.01.2017.donosi odluku  da se tim dobnim skupinama dodjeli besplatna članska iskaznica društva za 2017.godinu za što molim članove skupštine da podrže ovu inicijativu. Srd Mura je i dalje jedno od najmasovnijih udruga kako na području grada ,tako i  u Savezu gdje smo i dalje drugo ribolovno društvo po broju članova. No bez obzira na tako veliki broj članova i dalje je potpuna nezainteresiranost članova za rad u udruzi pa tako sav teret ostaje na nekolicini,a prije svega članova UO društva. Ovim putem ponovo Vas pozivam da se aktivnije priključite u rad društva.

Početkom godine izvršeno je i poribljavanje otvorenih voda koje provodi Komisija za poribljavanje Saveza uz prisutnost i pomoć članova Srd Mure. O poribljavaju otvorenih voda Saveza i vodama  kojima je nositelj gospodarenja Srd Mura detaljnije će iznijeti Komisija za poribljavanje Srd Mure.

Kao što vam je većini poznato još  u 2015. godini  se pokušavalo sanirati prijelaz preko stare Mure prema Napolitankama  no ograničeni faktor u sve tome je što se nalazimo u zaštićenom krajoliku za koje vrijede sasvim druga pravila nego što bi to mi  htjeli, tako je u manjoj mjeri saniran i u 2016 ponajviše zahvaljujući našim članovima s druge strane Mure. Osim  navedenog održavani su i prilazni putovi prema grabama (od čišćenja smeća,košnja trave i održavanje obala graba). Ovim putem zahvala svim učesnicima koji su na bilo koji način omogućili izvršenje navedenih akcija na otvorenim vodama.

Ostale informacije o aktivnostima  na vodama Napolitanke ,Stara Mura,Mali Balaton u izvješćima komisije za radne akcije.

Najveći dio aktivnosti  u 2016.ipak se odvijao na području voda gdje smo nositelji gospodarenja odnosno najvećim djelom na ribnjaku ŠRC Zalešće. Kao što sam i već prije naveo pravovremeno smo i u potpunosti  izvršili sve obveze prema Ministarstvu i HŠRS-u. propisane Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, pa je tako izrađen plan gospodarenja za 2017. koji je i potvrđen od Ministarstva poljoprivrede.

Sam  ribnjak Selnica u 2016. bio otvoren za ribolov po sistemu ulovi i pusti, na kojem je održano  društveno takmičenje i Kup Mjesnih odbora grada M.Središće, a otvaranje sezone u 2017. planira se početkom 4 mjeseca u istom režimu ribolova. Pošto je SSRD Međimurske županije u 2016. godini bio domaćin 63.Kup-a Hrvatske (na stazama u Sv.Martinu i Podturnu) ,a zbog visokog vodostaja rijeke Mure takmičari u seniorskoj kategoriji su  takmičenja održali na rezervnim vodama  na ribnjaku retencije Selnica i ribnjaku ŠRC Zalešća u čemu vjerujem da smo doprinijeli uspješnoj organizaciji KUP-a. Najveći dio aktivnosti u 2016. održavao se na terenima ŠRC Zalešće gdje je organizirana  u dogovoru sa gradom tradicionalna  proslava 1 svibnja za građanstvo uz besplatnu podjelu graha, gdje je sudjelovao Grad M.Središće , u suradnji sa TZ grada  kuhao se i vrlo uspješni Gradski kotlić i pekle ribice za Badnjak u centru grada sa društvima iz Peklenice i Križovca. Svoje aktivnosti na terenima ŠRC Zalešće obavljale su između ostalog i  članice Udruge sport za sve kao i drugi građani sa područja grada. Na Zalešću je i ove godine održana Mala škola ribolova za djecu do 14 godina.Za polaznike Male škole organizirano uz edukaciju ujedno i društveno takmičenje kadeta. Uz dodijeljene pehare za prva tri mjesta svaki sudionik takmičenja primio je prigodne medalje za učestvovanje. Na ribnjaku je održano i niz tradicionalnih sportskih takmičenja u organizaciji društva (Kup Branko Vrtarić, Takmičenje bračnih parova ,Takmičenje mješovitih parova,Noćno takmičenje, Takmičenje Sjećanje na Vukovar),a učestvovali smo i na međunarodnom druženju i takmičenju Mura-cup u Miklavcu. Opravdanost organiziranja takvih sportskih takmičenja i druženja vidljivo je i u popuni  samih prihoda društva. A da bi se svi navedeni projekti mogli održati treba i zahvaliti financijskoj pomoći grada sa kojim se potpisao ugovor o sufinanciranju projekata iz proračuna grada.

Na realizaciji projekta izgradnje doma i dalje se prikupljala dokumentacija potrebna za ishođenje građevinske dozvole.

Nakon pregleda prikupljene dokumentacije gosp. Sršan Josip nas upućuje da je u međuvremenu nakon početka ishođenja dokumentacije došlo do promjena Zakona o gradnji te je već ranije prikupljenu dokumentaciju potrebno uskladiti prema tom Zakonu.( dopuniti tj. promijeniti glavni projekt i dobiti ponovno dozvole na temelju izmijenjenog glavnog projekta od strane više institucija) što je učinjeno i gdje nam je veliku pomoć pružio sam gospodin Sršan J . Usklađena je dokumentacija prema Zakonu  i dobivena je građevinska dozvola za izgradnju doma na Zalešću. Po dobivanju dozvole grad M. Središće odnosno sam gradonačelnik Srpak poziva da se sam projekt pripremi za natječaje za sufinanciranje iz fondava EU ,te sam grad financira izradu troškovnika za gradnju na čemu se ponovno treba zahvaliti gradu u podržavanju ovog projekta.

Na ribnjaku ŠRC Zalešće je završila i sanacija preostalog zapadnog dijela obale ribnjaka,a sanirano je i popravljeno krovište i ograda na vrtnoj kućici na Zalešću. Postavljeno je novo postolje za premještaj postojeće nadstrešnice jer na kojem je sada  slijede temelji budućeg doma.

Za izuzetne sportske rezultate u 2016.treba zahvaliti samim takmičarskom ekipama Srd Mure.

U 2016. društvo je sa takmičarskim ekipama sudjelovalo u muškoj seniorskoj kategoriji u II Hrvatskoj ligi,II međimurskoj ligi,ženska seniorska ekipa u I Hrvatskoj ligi, ženska juniorska ekipa na Završnici KUP-a Hrvatske, te u pojedinačnoj konkurenciji U-20 Hrvatskog ribolovnog saveza. O  rezultatima čut će te u izvještaju natjecateljske komisije, ali se moram ipak osvrnuti na činjenicu da je članica Srd Mure, Mutak Marijana postala reprezentativka RH u kategoriji U-20 za 2017, učestvovala je u reprezentaciji RH u kategoriji U-18 u 2016, i proglašena naj-sportašicom godine grada M.Središće, dok su juniorke treću godinu zaredom prvakinje Kup-a Hrvatske ,a i četvrtu godinu zaredom društvo ima  pojedinačnu prvakinju države. Osim navedenog juniorke su i dobitnice posebnog priznanja za perspektivnu ekipu u izboru Zajednice sportova Međimurske županije za 2016 te  svim bivšim i sadašnjim članicama ekipe čestitam i zahvaljujem u svoje osobno i u ime UO društva ,a vjerujem i svim članovima društva.

I na kraju ovog izvješća želim zahvaliti svima Vama koji ste dali svoj doprinos u ostvarenju zacrtanih planova u 2016 kao i svim sponzorima,donatorima članovima UO društva, svim učesnicima u organizaciji proslava na ribnjaku Zalešće  i organizaciji takmičenja,a svim prisutnim ženama,majkama,curama i članicama društva sretan  nadolazeći praznik 8.Ožujka – Dan Žena.

Zahvaljujem Vam na strpljenju  i uz pozdrav bistro  želim nam svima uspješnu ribolovnu i sportsku 2017.godinu.

Predsjednik Srd Mura:

Stjepan Lisjak

IZVJEŠĆE KOMISIJE ZA PORIBLJAVANJE

 ZA 2015. GODINU

Kao nosilac gospodarenja SRD Mura je u 2015. poribljavala svoje vode u skladu sa Planom gospodarenja za 2015. i 2016. godinu. Poribljavanje je izvršeno u više navrata i to sa 1733 kg. konzumnog šarana. Po datuma poribljavanje je izvršeno 23.04, 03.06, 21.08, 11.09, i 30.10.15.

Kao i prijašnjih godina kod poribljavanja vodilo se načelom „koliko se ribe izlovi toliko se mora i nadoknaditi  ,te su prema evidentiranim ulovima i planirani vremenski termini poribljavanja. Svaka  isporuka  ribe je vagana na licu mjesta uz prisutnost Komisije za poribljavanje ili članova Upravnog odbora ili članova SRD Mura. Uredno su ispunjene i priložene potvrde o zdravstvenom stanju i porijeklu ribe od strane dobavljača.

Poribljavanje otvorenih voda SŠRD Međimurske županije izvršila je komisija za poribljavanje saveza  uz pomoć  članova SRD Mure dok su  termini  poribljavanja i količine ribe određene su prema Gospodarskoj osnovi Saveza .

Na  našem području u proljeće je poribljeno  sa 380 kg šarana mlađa i 480 kg šarana konzumca,. Riba je puštena u vode Napolitanke,Stara Mura te Šudranu Hlapičina.

Mursko Središće                                            Komisija za poribljavanje :

05.03.2016.

PLAN I PROGRAM RADA ŠRD MURA  ZA 2017.

 

1 .Ispunjavanje obaveza prema SŠRD Međ. Županije u skladu sa obavezama kao članice

Saveza i sudjelovanje u radu tijela i komisija saveza

2.Gospodarenje vodama danim na upravljanje Srd Mura Ugovorom o dodjeli ribolovnog

prava u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, Gospodarskoj

osnovi i Planu gospodarenja i izrada Plana gospodarenja za 2017

3.Pratiti promjene Zakona i postupati  u skladu s njima

4.Premještaj nadstrešnice stolova i klupa na ŠRC Zalešću

-početni radovi na izgradnji doma (ovisno o naćinu financiranja-odnosno financijskoj pomoći od strane Grada i eventualno sufinanciranje od strane EU-kreditno zaduženje kod poslovne banke za projekt izgradnje doma)-popravak prilaznog puta na ribnjaku Selnica

  1. Sudjelovanje u događanjima u organizaciji turističke zajednice i grada M.Središće

7.Organizacija tradicionalnih takmičenja Srd Mura

8.Sudjelovanja seniorskih takmičarskih ekipa u II hrvatskoj ligi i II međimurskoj, Mura-kupu

i takmičenja juniorske ženske ekipe i sudjelovanje ženske seniorske ekipe u I  hrvatskoj ligi

  1. Rad s mlađim kategorijama ribolovaca te potvrda odluke UO o besplatnim članskim

iskaznicama  za uzraste –do 14 godina)

10.Organizacija radnih akcija prema  planu radnih akcija na otvorenim vodama i vodama Srd

Mure

11.Obilježavanje 60 godišnjice rada i postojanja Srd Mura, Mursko Središće

12.Informiranje članstva o aktivnostima, takmičenjima i radnim akcijama putem dopisa i obavijesti na oglasnim pločama i internetskim stranica (www. srdmura.hr).

 

Uo Srd Mura