SELNIČKI PIKAČ U STALNOJ POSTAVI MUZEJA MEĐIMURJA U ČAKOVCU

Prije par godina posjetio sam Muzej i začudio se da u njemu nema Selničkog Pikača, iako je od 2007. godine proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom RH. Prvi kontakti ostvareni su s bivšim ravnateljem g. Kalšanom. Inicijativi se pridružio g. Ivan Levačić prijatelj i član odbora za kulturu. Tada g. Levačić uz pomoć Općine naručuje izradu CD-a s filmom Pikač koji je presnimljen s VHS formata.

unnamed-4

Film je prikazan u sklopu dana općine Selnica-Markova 2016. Film je također ovih dana dostavljen Muzeju Međimurja. Ponovno g. Levačić i ja krećemo u razgovore sa sadašnjom ravnateljicom Mašom Hrustek-Sobočan i djelatnicom muzeja Janjom Kovač te dogovaramo akciju omatanja i postavljanja Pikača u muzej. 5.11. Pikač postaje dio stalnog postava Etnografskog odjela u Muzeju Međimurja. Zahvaljujem se Ivan Levačiću, Ivan Bestijanću-predsjedniku odbora za kulturu, članovima udruge Pikač, djelatnicama Općine Ivani i Bosiljki, ŽVS Sveti Marko, TS Zrin i našim OPG-ovcima koji su popunili općinski štand svojim proizvodima.

Hvala vodstvu i djelatnicima muzeja.

Ervin Vičević, načelnik

unnamed-3

unnamed-2

Prošlost utkana u sadašnjost i budućnost  predstavljena je u Muzeju Međimurja u Čakovcu.  Selnički pikač, kao jedna od najpoznatijih tradicionalnih međimurskih fašničkih maski,  službeno je postao dio Etnografskog odjela našeg Muzeja.

01

Uz izložbu Oldtajmera, sajam antikviteta, istovremeno je u Atriju Starog grada Udruga Selnički pikač prezentirala postupak nastajanja nadaleko poznatog pikača s detaljnim objašnjavanjem poznavatelja i štovatelja te višegodišnje tradicije.

02

03

04

05

06

Umijeće izrade tradicijske pokladne maske Pikač u Selnici, zaštićeno je 2007. godine kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. ”Selnički pikač ima novi dom u Čakovcu u Muzeju Međimurja gdje je oduvijek i pripadao. Ljudi su prepoznali tradiciju i važnost povijesti u sadašnjosti”, rekla je Marija Jagarinec Sić, zamjenica načelnika Općine Selnica, ujedno začetnica ovog projekta.

07

08

Branko Kutnjak bio je taj koji je otkrio da je maska Pikač nastala u Međimurju, da je bila maska siromašnih koji nisu imali s čime napraviti raskošne maske kada im je na raspolaganju bila jedino – slama. Ideju je Kutnjak prenio svojim članovima i zajedno su krenuli u akciju realizacije i oživljavanja projekta.

14958751_1076365242461306_1588147153_n-1

10

”Pikač je posebna maska u koju je utkano mnogo truda i ljubavi te se zbog njezine kompleksnosti izrade, njome treba baviti tijekom cijele godine.  Kao jedna od najpoznatijih kulturnih i tradicionalnih ambasadora međimurskog kraja, ponosni smo i sretni što je Pikač smješten upravo u Muzeju Međimurja te što će ga tijekom godine imati prilike upoznati svi posjetioci i pritom osjetiti dio tradicije naših predaka. Selnički pikač je nematerijalno blago, ne samo Međimurja, već i cijele Hrvatske”, istaknula je Janja Kovač, kustosica Etnografskog odjela Muzeja Međimurja.

11

12

Kulturna akcija udomljavanja selničkog Pikača u Muzeju Međimurja popraćena je Tamburaškim sastavom Zrin i Vokalnom skupinom Sveti Marko iz Selnice.

 

 

(Mteja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/, foto A. Jurak)

13

13a

14