Savjetovanje u CZK “Rudar” Mursko Središće: “Zaštititi se znanjem – primjeri dobre prakse u zaštiti na radu”

Povodom Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu koji se obilježava svake godine 28. travnja, Zavod za unapređivanje zaštite na radu u suradnji s Gradom Mursko Središće održao je 26. travnja 2018. godine Savjetovanje „Zaštiti se znanjem – primjeri dobre prakse u zaštiti na radu“ u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće. Prije samog početka Savjetovanja predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu  sravnateljem Vitomirom Begovićem, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i Rudarski zbor položili su vijenac i zapalili svijeće na spomen obilježje poginulim rudarima na lokaciji „Maj 3“ te se tako prisjetili stravične nesreće koje se tamo dogodila, a u kojoj je život izgubilo deset rudara. Prošlo je 48 godina od događaja do prvog obilježavanja istog.

Kako bi sigurnost bila postavljena na najvišu moguću razinu u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa koje je prikazalo praktičnu vježbu pružanja prve pomoći te Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije promicanjem zdravlja Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, mjerenjem tlaka i šećera u krvi građanima Grada Mursko Središće i svim prisutnim sudionicima Savjetovanja pobliže je objašnjeno i predstavljeno kako se treba brinuti o svome zdravlju te se čuvati od svakodnevnih ozljeda.

Svečani dio Savjetovanja započeo je intonacijom himne Republike Hrvatske i himne Grada Mursko Središće u izvedbi Ženske vokalne skupine „Ftičice“ te je nakon toga odana počast minutom šutnje svim poginulim radnicima rudarske jame „Maj 3“.

Na Savjetovanju nazočnima su se obratili ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomir Begović, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak. Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predstavnik Sindikata i član Savjetodavnog odbora za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu pri Europskoj komisiji Marko Palada, potpredsjednik Udruge mladih i srednjih poslodavaca i predsjednika Koordinacije ovlaštenih tvrtki za zaštitu na radu pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Boris Antunović, voditelj Službe za zaštitu na radu iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava Jere Gašperov te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Darko Horvat.

Dodijeljena je i Godišnja novinarska nagrada u području zaštite na rad gđi. Antešić. Odlukom ravnatelja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu uručena su i pisana priznanja predstavnicima stručnih časopisa, glasila tvrtki i sindikata te internetskih stranica za promicanje zaštite na radu. Dobitnici priznanja za 2017. godinu bili su: časopis za trgovinu „Suvremena trgovina“, izdavača SENIKO studio d.o.o., časopis „Naš glas“ i elektronsko izdanje „Naš glas EXTRA“ izdavača CEMEX Hrvatska d.d., interno glasilo „Post info“ izdavača Hrvatskog sindikata pošte te internetske stranice tvrtke LINIJA KODA d.o.o. Po prvi puta ove godine dodijeljena su priznanja za najbolji diplomski rad na specijalističkom studiju sigurnosti i zaštite Veleučilišta u Karlovcu za 2017. godinu odabrani je rad Sofije Kraljić na temu „Procjena rizika radnika pri proizvodnji elektroda“, a za najbolji diplomski rad na specijalističkom studiju sigurnosti i zaštite Veleučilišta u Rijeci za 2017. godinu odabrani je rad Martie Vukelić na temu „Provođenje vježbi plana intervencije u izvanrednim situacijama u portugalskoj termoelektrani Ribatejo“.

Svečani dio savjetovanja završio je nastupom folklorne skupine Dječjeg vrtića „Maslačak“ iz Murskog Središća.

Radni dio Savjetovanja započeo je prezentacijom Nenada Marinića iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava na temu kampanje Europske agencije za zaštitu na radu  EU-OSHA2018. – 2019. „Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima“.

U nastavku savjetovanja  Marko Pandža, stručnjak zaštite na radu u tvrtki Elektro-kontakt d.d. predstavio je „Zaštitu od buke“.  Ksenije Kaluđer Kamčev glavna stručnjakinja za unapređenje održivog razvoja i zaštitu zdravlja, sigurnost i zaštitu okoliša u tvrtki INA d.d. održala je prezentaciju na temu „Program razvoja kulture sigurnosti u INA grupi“.  O „Organizaciji i provedbi mjera zaštite na radu za osobe s invaliditetom “ govorio je Ivan Oreč, stručnjak za  zaštitu na radu u URIHO. Prezentaciju na temu „Nova norma ISO 45001:2018 Sustav upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu – zahtjevi s uputama za uporabu“ održao je Darko Palačić iz tvrtke Consultor d.o.o. Tema „Europska kampanja Odbora viših inspektora (SLIC) 2017. – 2019. Zaštita na radu privremeno zaposlenih radnika“ održao je Branko Mesić, viši inspektor rada iz Inspektorata rada, voditelj Odjela za provedbu zajedničkih aktivnosti inspektorata rada Europske unije u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Prezentaciju na temu „Radna reintegracija i uključivanje osoba s invaliditetom u radni proces“ izložila je Jasenka Sučec, pomoćnica ravnateljice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Zadnju temu održala je Josipa Nakić, kineziologinja Kineziološkog  fakulteta u Zagrebu na temu  „Pravilna mehanika  kretanja u radu i praktične  mjere  prevencije bolnih stanja kralježnice“.

Sudionici Savjetovanja imali su priliku osvojiti praktične nagrade koje je osigurao Hrvatski crveni križ. Prilikom prijave za sudjelovanje na Savjetovanju sudionici su pozvani da predlože kreativnu ideju za slogan kojim bi se promicala zaštita na radu. Između pristiglih prijedloga sudionici su  glasovanjem odabrali  tri najbolja prijedloga: Darka Šutića  „Bez prevencije i znanja, nijedna nije sigurna radnja“,  Tanje Smolković „Siguran radnik je zadovoljan radnik, a zadovoljan radnik je produktivan radnik. Omogućite im da rade SIGURNO!“ te Snježane Žganec autorice slogana „Edukacija + prevencija + odgovornost = Zdravo i sigurno radno mjesto“.

Naglasak ovoga Savjetovanja bio je na prevenciji od bolesti i ozljeda na radu, a cilj da se podigne svijest o značaju i koristima sigurnosti i zaštite radnika. Zaštita na radu je područje od posebnog društvenog interesa, a zdravo i sigurno mjesto rada je osnovno ljudsko pravo, a time i obveza te odgovornost svakoga poslodavca i radnika kao i društvene zajednice da to pravo osigura i štiti. Svake godine prema europskoj statistici o nesrećama na radnom mjestu više od 4 tisuće radnika umre zbog nesreće na radu, a više od 3 milijuna radnika na svijetu su žrtve ozbiljnih nesreća na radu. Stvaranje kulture prevencije rizika osnovni je čimbenik za postizanje uspjeha u sprječavanju nesreća i bolesti povezanih s radom.

(GMS, foto A. Jurak)