Ribolov: SVAKI TJEDAN POBJEDNIK JEDAN

II MEĐIMURSKA LIGA ZAPAD

SRD TSH ČAKOVEC

U cilju prije svega razvoja sportsko natjecateljskog ribolova 2007. godine osnovano je SRD „TSH“ Čakovec. Društvo upravlja ribolovnom vodom Mičigen površine 2. hektara u Svetom Križu  s prosječnom dubinom od 2,5 metara. Natjecatelji TSH su svi od reda vrhunski “vele majstor u ribolovu“. Njihove ekipe ostvaruju značajne uspjehe u natjecateljskom ribolovu 2020. godine na koje su oni iznimno ponosni. Jedna od ekipa je i ekipa koja se natjecala te osvojila II Međimursku ligu Zapad a sačinjavali su je:  Stjepan Klobučarić-Čipo, Dragutin Čeh-Dragec, Branko Mišić te Davor Kolmanić.

Ekipa TSH: Stjepan Klobučarić, Dragutin Čeh, Branko Mišić

Razgovor vođen sa „Stjepanom Klobučarićem-Čipijem“

Stiže nam polako i zima, natjecateljska sezona je gotova?

Natjecanja su gotova za ovu sezonu-godinu, ali mi smo i dalje aktivni u sportskom-hobi ribolovu. Odlazimo manje-više svi iz ekipe zajedno loviti na Dravu. „Mišić zeme friške klobose, Dragec kupi uz put krpo špeka a jo pak drva naberem,  onak usput v sosedovi šumi .“  Točne lokacije Vam nećemo otkriti-nek ostanu naša mala slatka tajna.

Kako gledate na natjecateljsku sezonu 2020?

U početku smo bili skeptici, bila je neizvjesnost zbog Corone, poslije kada su natjecanja krenula bili smo prezadovoljni. Svaka čast Međimurskom ribolovnom savezu što je uspio tako brzo odreagirat na sve izazove i organizirat sva ta natjecanja.

Kak to mislite, prezadovoljni?

Ma nema Vam  ljepšega sporta od ribolova, dok mi „vjutro mobitel zahrešči-žena mom počuje, dobim laktoša pod rebra od nje i za sreću na ribičiji  jan tejer jezikove juhe “. Ma NE nije tak, naravno da se šolim, al ima i puno istine u tome. Onaj cvrkut ptica kada se probudite ujutro-gdje to još možete čuti, niti v zološkomo vrtu Zogrebo ga toga ne? „Piti vjutro pol šesti črno kove na terasi i to s cijastoga lončeka“-pak štera krčma te tak podvori? Pripremanje završne taktike s dečkima  na „tank šteli“!? To  zajedništvo s dečkima teško je opisivo, neka nevidljiva „žica“ između nas. To Vam se zove zadovoljstvo, sve to skupa kaj nas povezuje.

Priprema prije samog natjecanja?

Uvijek su  Branko i Dragec bili zadužen za nadzor vode-izviđači. Oni su   minimalno tjedan dana prije natjecanja „snimali vodu“ i  onda smo se oko srijede konzultirali!? Kakvu  hranu ćemo koristiti, koje mamce, debljinu najlona, „cajge“,  sve što je potrebno za jedno natjecanje.

A nakon natjecanja?

Dogovor na početku sezone je bio da nakon svakog natjecanja idemo na sladoled u prvu slastičarnu a plača naravno najslabiji taj dan. On se poštivao u potpunosti s time da smo nakon zadnjeg kola i osvajanja pehara naručili i voćne kupove kak ti za „oldomoš“!

Konkurenti u ligi?

Čakovec-pratio nas je u stopu, stalno nam je bio iza leđa al smo se nekak uspjeli „othrvati“ i pobijediti. Čestitamo ekipi Čakovca na fer i korektnoj borbi.

  1. godinu u I Međimursku ligu?

Već smo sad malo svi uzbuđeni, jedva čekamo da počne. Cilj nam je biti što više na tablici. Ako bude moguće za koju godinu stići i naše tzv. premijer ligaše. „Nek znojo da im več ve pušemo za šijakom“!?

Planovi za neku kratku budućnost?

Paralelno nastupati  u I Međimurskoj  ligi i ligi Mastera. Znate kak je?  Brojke ne lažeju,mi tri Vam imamo skorom 200. „let“ i moramo se požuriti s natjecanjima, „nig dor neznaš štero ti bo zodje“!?

Prijedlozi za unaprjeđenje lige?

Poribljavanje i zaštita voda u prvom redu od ribolovaca a onda i krivolovaca. „Kuliko  sam mev za čuti, nekaj bo se več odvojalo za poribljavanje drugo leto, SUPER (pišite to s velikim slovima), tak treba-nek nekaj dobroga i mlodima ostone“. Pohvale i dečkima „ f zelenkostaj uniformaj“ ( ribočuvarski službi) i sam taka fejst i dale.

Nešto za kraj?

Nekaj za kraj, al „to kraj bomo si stavili za zodje, još jan čos počakamo s tem“!  Prije svega VELIKO HVALA svima onima koji su nas tijekom cijele sezone bodrili i bili nam podrška na bilo koji način. Pozdrav-BISTRO

 Dragutin Lepen

 Pojedinačni prvak II ML Zapad

Razgovor vođen sa Dragutinom Lepenom

Rodom iz Miklavca, živi u Miklavcu i aktivni član u Staroj Muri Miklavec. Osoba  poznata po tome da vrlo temeljito i detaljno proučava svaku vodu i puno vremena provodi  na njoj  (ne zovu ga kolege badava „dr. za ribolov“).  Osvajač je nekoliko međunarodnih Mura-cupova  a ovo mu je već treći put da je pojedinačno osvojio II ML Zapad.

Kako ste se našli baš u ribolovu?

Još u najranijem djetinjstvu pokazivao sam snažnu volju za ribolovom. Prvi put me brat odveo kao malog „dečeca“ na Staru Muru-Kranjčevicu i to mi se nekako urezalo u srce. Sjećam se da je postojala velika volja za ribolovom al nismo u ono doba prije pedeset godina imali ama baš nikakav pribor osim ljeskovog „prota“. Znali smo po „bereku“ naganjati guske kako bi pustile koje pero i to pero smo onda koristili kao plovak-čep kak smo ga mi u ono vrijeme zvali. Za udicu smo koristili pribadače ili ti ga „gombovače“ a flaks nam je bio pamučni konac. Na  takav pribor veselio nas je svaki ulovljen „presuklin“-keder-bjelkica a da Vam ne govorim koliko je radosti bilo ako se ulovila „ruca“- žutooka.

U prošlosti je bilo vrlo zanimljivo, kako je u sadašnjosti?

Sadašnjost je nešto sasvim drugačija, sve je dostupno oko nas. Ako  samo malo imaš volje i vremena otiđeš u ribolovni dućan i kupiš nešto o čemu mi u ono vrijeme nismo mogli ni sanjati.

Uspješna ribolovna sezona je iza Vas?

Po treći put kao pojedinac sam osvojio II ML Zapad.  Ove godine sam imao samo 15 negativnih bodova. U prva četiri kola lige, isto toliko puta sam i osvojio medalje, dva zlata i dva srebra.

Koja voda su Vam najviše odgovarale ove godine na natjecanjima?

Stajačice-Ribnjaci Selnica, Novakovec,  Palovec, Stara Mura Podturen, Šudrana Miklavec. Tu sam osvojio i najmanje negativnih bodova, odnosna najviše medalja.

Koga bi izdvojili kao najjačeg konkurenta ove godine?

Klobučarić Stjepana iz ekipe TSH Čakovec. Mi dva smo „stara garda“ . Na kraju smo zajedno shvatili da u ligi osvajači prvog i drugog mjesta nemaju „šteku“, već samo „direktaše“, što je danas mlađoj populaciji ribića-natjecatelja teško za vjerovati.

S obzirom da ste u radnom odnosu da li uz ribolovna natjecanja imate vremena i za slobodni ribolov?

Imam, svaki dan si isplaniram tako da mi uvijek ostane vremena da „skočim“ malo na ribolov. Al ne pitajte kako- s godinama Vam jednostavno ribolov uđe u krv i to je to! Osim ribolova aktivno se već deset godina bavim i trčanjem tako da jednostavno MORAM biti u prirodi. Kao trkač sam prošle godine bio prvi u svojoj konkurenciji a ukupno treći u utrci grada Murskog Središća. Trčanje uz Muru mi je posebno drago.

Potpora?

Najviše potpore mi je dalo moje matično društvo SRD STARA MURA MIKLAVEC. Ono se brinulo o svim onim sitnim detaljima koji su bili presudni za osvajanje prvog mjesta i ovim putem im se iskreno ZAHVALJUJEM.

Dragutin Lepen

Miroslav Mikulčić