PROJEKT ZA PREDŠKOLCE I NJIHOVE OBITELJI – SPORT U SLUŽBI ZDRAVLJA

Uključite djecu u županijski projekt „On the move“

Međimurska županija je nositelj projekta On The Move (U pokretu) sufinanciranog iz programa Erasmus+ Sport Europske unije, koji od 1. siječnja 2016. do 30. lipnja 2017. godine provode partnerske organizacije u šest zemalja. Ovdašnjoj javnosti već je poznato da ovaj sportski, zdravstveni projekt u fokus stavlja djecu predškolske dobi – staru od 4 godine do polaska u školu, kod koje postoji pretilost, preuhranjenost ili nedostatak tjelesne aktivnosti.

U okviru projekta se na četiri lokacije – u Čakovcu, Murskom Središću, Nedelišću i Prelogu, tri puta tjedno održavaju treninzi atletike, gimnastike i plivanja za djecu koja su već uključena u program. Sve aktivnosti za polaznike su besplatne, a roditelji sada imaju posljednju priliku iskazati interes za uključivanje svoje djece u projekt.

 

– Sjedilački način života, smanjeno kretanje, brza hrana i brojni drugi faktori naveli su nas da se kroz ovaj županijski projekt uhvatimo u koštac s rastućom pretilosti i izostankom tjelesne aktivnosti među djecom predškolske dobi. Ključno je da djelujemo i na obitelji u cjelini, zato uz treninge za djecu koji se održavaju tri puta tjedno, organiziramo i obiteljska događanja dva puta mjesečno. Pored toga, održat ćemo ukupno šest kulinarskih radionica, jer spoznaje o zdravoj prehrani su od ključne važnosti kad je riječ o uravnoteženom razvoju djece. Istraživanja govore da djeca koja se bave tjelesnom aktivnošću od najranije dobi, u visokom postotku se njome bavi i u odrasloj dobi te je manja vjerojatnost da će imati probleme s prekomjernom težinom i kroničnim bolestima koja se s time povezuju. Program aktivnosti i testova koje smo izradili u  Županiji će 1. listopada početi provoditi i naše partnerske organizacije u Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji i na Malti – ističe koordinatorica ovog međunarodnog projekta Međimurske županije Aleksandra Ličanin.

img_5788

Treninzi tri puta tjedno održavaju se u Macanovom domu Čakovec, Atonu Nedelišće te sportskim dvoranama Osnovne škole Mursko Središće i Srednje škole Prelog. S djecom rade kineziolozi specijalizirani za rad s djecom jasličke i vrtiće dobi, provodeći ujedno testiranja i antropološka mjerenja.

Projekt se može pratiti na mrežnim stranicama http://medjimurska-zupanija.hr/eu-projekti/on-the-move-cat/ i facebook profilu https://www.facebook.com/onthemove.esport.

Roditelji djece u dobi od 4 godine do polaska u školu, koji smatraju da je projekt prikladan upravo za njihovu djecu, svoj interes za uključivanje mogu iskazati putem anketnog listića na adresi http://medjimurska-zupanija.hr/2016/03/10/anketini-upitnik-za-roditelje-zainteresirane-za-ukljucivanje-u-projekt-on-the-move/.

img_5820

U javnom prostoru vrlo zapaženo upozorenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u lipnju ove godine, istaknulo je podatak o rastućoj pretilosti kod pripadnika svih dobi, osobito djece. Čak 30 posto djece koja su kao predškolci pretila – ostaje pretila i u odrasloj dobi. To potvrđuje da projekt Međimurske županije On The Move ima strateške konotacije.

Debljina je bolest sama za sebe i važan faktor rizika za preuranjenu smrtnost, jer povećava rizik za druge bolesti i stanja poput bolesti srca i krvnih žila, karcinoma, šećerne bolest, bolesti sustava za kretanje te psiholoških poremećaja. Upravo te bolesti  su na vrhu ljestvice po smrtnosti i pobolu.

Procjenjuje se da više od polovice odraslog stanovništva i gotovo trećina djece i mladih u razvijenim zemljama svijeta, imaju težinu veću od preporučene. Četvrtina odraslih osoba i 4/5 djece i mladih ne dostižu dnevnu razinu tjelesne aktivnosti koja je neophodna za kvalitetan rast i razvoj djece te za očuvanje i unapređenje zdravlja osoba svih dobi.

(Aleksandra Ličanin)

letak-hr