Predstavljene preventivne aktivnosti iz akcija “Poštujte naše znakove” i “Vidi i klikni”

Na današnjoj konferenciji za medije, policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Irena Branović predstavila je predstojeće aktivnosti iz akcija „Poštujte naše znakove“ i “Vidi i klikni”.

Kao i dosadašnjih godina, policijski službenici PU međimurske provođenjem preventivnih aktivnosti žele skrenuti pozornost javnosti na djecu u prometu, posebice na prvašiće kojima je to najčešće prvo samostalno sudjelovanje u cestovnom prometu.

Danas, 4. rujna, počinje nova školska godina. Temeljem dosadašnjih iskustava u provođenju akcija koje su usmjerene na zaštitu djece u prometu i sprečavanje ugrožavanja njihovih života, Policijska uprava međimurska i ove godine provest će aktivnosti iz preventivne akcije pod nazivom “Poštujte naše znakove”.

Tijekom rujna policijski službenici u blizini škola pojačano će nadzirati i regulirati promet, a u pojačanu regulaciju uključit će se i Prometna jedinica mladeži grada Čakovca, kao i školske prometne jedinice, ispred škola gdje su ustrojene.

U svim prvim razredima osnovnih škola provest će se predavanja na temu sigurnog kretanja prometnicama, nakon kojeg će prvoškolci primiti promidžbeni materijal Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama.

U sklopu akcije „Poštujete naše znakove“, u srijedu 6. rujna od 9 do 12 sati, u I. osnovnoj školi Čakovec za prvoškolce policijski službenici Policijske uprave međimurske u suradnji s Auto klubom Čakovec provesti će aktivnosti preventivne akcije „Vidi i klikni“.

U akciju će se uključiti tristotinjak učenika prvih razreda čakovečkih osnovnih škola te osnovnih škola iz Ivanovca i Kuršanca, koje će policijski službenici, predstavnici Auto kluba Čakovec uz pomoć volontera Gospodarske škole Čakovec educirati o sigurnom kretanju prometnicama u svojstvu pješaka. Također, tijekom akcije prvoškolci će se educirati o propisnom i pravilnom sjedenju u vozilu, kao i o potrebi korištenja sigurnosnog pojasa.

Akcija Vidi i klikni“ provodi se u Austriji, Njemačkoj, Portugalu i još nekoliko europskih zemalja, a u našoj zemlji predstavlja dio aktivnosti Hrvatskog auto kluba predviđenih Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa.

Pozivamo vozače da posebnu pozornost posvete poštivanju prometnih propisa, osobito u blizini škola i dječjih vrtića te da imaju razumijevanja za “đake prvake”, kako bi njihovo prvo sudjelovanje u prometu bilo što sigurnije.

U nadi da ćemo zajedničkim aktivnostima doprinijeti većoj sigurnosti djece u prometu, svim učenicima te njihovim učiteljima, želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu uz sigurno sudjelovanje u prometu.  

 

(http://medjimurska.policija.hr, foto: PU međimurska)