PREDSTAVLJEN PROJEKT OŠ M. SREDIŠĆE “POKUŠAJ TO UČINITI”

Osnovna škola Mursko Središće 20. veljače predstavila je rezultat osamnaestomjesečnog rada na projektu Try to do it – Pokušaj to učiniti. Projekt je proveden uz potporu Europske unije – Programa IPA – Razvoj ljudskih resursa, u sklopu Poziva na natječaj Integracija grupa u nepovoljnom položaju u redovni školski sustav. Za idejno rješenje i izradu zaslužne su Marija Trstenjak, bivša ravnateljica OŠ Mursko Središće i Miljenka Župan, bivša pedagoginja OŠ Mursko Središće. Vrijednost projekta bila je 94. 441,38 eura, a projekt se odvijao od 22.8.2013. do 21.2.2015.

Aktivnosti projekta prvenstveno su bile namijenjene učenicima Romima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a polazilo se od učenja hrvatskog jezika, pomoći učenicima s teškoćama u učenju, izradom čitanke s građom lakom za čitanje i CD rječnika, te podizanje paviljona u okolišu škole kao svojevrsnu učionicu u prirodi. Voditelji aktivnosti bili su mladi učitelji razredne nastave Sanja Vebarić, Sanja Vinko, Valentina Šoštarić i Neven Kutnjak koji su svojim znanjem pridonijeli kvalitetnom provođenju aktivnosti.

Učenicima Romima osnovni problem često je  jezična barijera, a pogotovo kod učenika s teškoćama u učenju. Kako bismo učenicima barem djelomično olakšali osnovnoškolsko obrazovanje zamišljen je ovakav projekt. Rezultat ovakvog projekta je bolje poznavanje hrvatskog jezika i služenje njime u školskoj i svakodnevnoj komunikaciji.  U tijeku provođenja projekta nastali su romsko – hrvatski i hrvatsko – romski CD rječnik i “Pokušaj to pročitati” – čitanka s građom lakom za čitanje na hrvatskom jeziku u koju su uključeni i radovi samih sudionika projekta. Učenicima su ta sredstva dostupna u školskoj knjižnici i nadamo se da će biti od koristi i budućim generacijama.

Zahvaljujemo svima na suradnji i pomoći, posebice Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Međimurske županije, gradu Mursko Središće i gradonačelniku Draženu Srpaku i mjesnom odboru Sitnice.

škola 2

škola 3